December är här och det är dags att börja hitta julkänslan. En sak jag tycker om att göra är att baka pepparkakshus. Det tar lite tid att göra egen deg och allt, men oj vad det är roligt. Och pepparkakshus bidrar verkligen med julstämning. Jag hoppas jag ska lyckas hitta tiden till att bygga ett även i år!

Missa inte att prenumerera på min blogg i ny tappning!

Här kommer ett inlägg som har några år på nacken och som kanske kan inspirera.

Här är lamporna släckta i huset. Det blev någon form av kombination mellan fyrhus och beach house i år. Jag har placerat huset på en spegel för att ge intryck av vatten. Fönstrena är av gelatinblad och jag skippade kristyren och pudrade bara med florsocker istället (går betydligt snabbare). Torntaket blev lite skevt men jag är ändå väldigt nöjd med min lilla kreation

På prästgården pågår julstöket med betoning på just stök! Granen är klädd, pepparkakshuset färdigt och just nu i skrivandes stund dekorerar Lovisa med sin kompis Cajsa sitt eget pepparkakshus. Solen lyser in genom fönsterna och en viss och välbekant julstämning börjar sprida sig i huset. Mysigt!

Det blev en kombination mellan fyrhus och beach house i år. Jag har placerat huset på en spegel för att ge intryck av fruset vatten. För ovanlighetens skull skippade kristyren och pudrade bara med florsocker. Tornets tak blev lite skevt men jag är ändå nöjd med min kreation.

Fönsterna är av gelatinblad och jag har dragit en ljusslinga igenom huset.
Det är mycket att tänka på och många många bitar att hålla koll på. Kul!

Degen gör jag några dagar innan. Sedan behövs en enkel skiss, rutpapper och linjal och en massa tålamod. Lovisa blir lite sur på mig då hon inte får hjälpa till speciellt mycket, men ibland vill mammor leka själva.

Degen gör jag några dagar innan. Vilket klassiskt recept som helst funkar, men jag drar ofta ner lite på bakpulvret så det inte jäser så mycket, men är desto generösare med kryddor – så det doftar riktigt mycket jul i huset. Sedan behövs en enkel skiss, rutpapper och linjal och en massa tålamod. Lovisa blir lite sur på mig då hon inte får hjälpa till som hon vill med mitt bygge, men ibland vill mammor leka själva.

Äkta julstök med betoning på stök. Oj vad det blir rörigt när mammor leker!
Äntligen får Lovisa göra som hon vill utan att mamma ska bestämma.

Här är ett annat gulligt pepparkakshus. Titta gärna här för att se när det byggdes. Nedanför har självaste prästgården fått stå modell för bygget. Här kan du läsa hur det gick till.

Det återstår att se om det blir något pepparkaksbygge i år, men om så lär det bli ett stall, för just nu är det mycket hästar på tapeten här hemma. Jag ska berätta mer om det snart! Glad första advent!

Titta gärna in på min blogga i ny tappning här!

LOADING..

Äntligen har min allra första helt egna artikel i Gods & Gårdar kommit ut. Som jag har längtat!

Villa Fornace i Italien var ett tacksamt objekt. Dessutom blev  layouten fin och trycket bra, så nu hoppas jag att ni läser artikeln och tycker om den!

DSC_0962

Vackra Ottavia Giorgio de Vistarino med sin tax Tigre blev båda helt i fokus och i kväll ska jag fira med Champagne! Jag hade hellre skålat i familjen Vistarinos egna spumante, men jag har tyvärr inga flaskor kvar.

DSC_0957

Villa Fornace har storslagna interiörer och jag hade så roligt med kameran, samtidigt som det var  en stor utmaning med det starka ljusinsläppet och de höga taken. Jag fotade också ett antal spännande rum som inte kom med i artikeln och jag kommer göra ett eget blogginlägg med dessa snart.

DSC_0966

Conte Vistarinos vin finns tyvärr inte att köpa i Sverige. Synd – för det är mycket gott, men förhoppningsvis kommer det att finnas inom snar framtid.

Läs gärna om den fantastiska resan där jag hittade Villa Fornace och hitta gårdens hemsida här.

DSC_0933

Jag fick mitt vanliga morgonbesök när jag fotade på trappan, idag något förvånade över situationen. Under Gods & Gårdar har en elegant sidenklänning och sjal kommit till användning.

DSC_0969

Blad från vinrankor i min egen trädgård. ”Man tager vad man haver”.

DSC_0976

DSC_0980

Även Boris undrade vad jag höll på med.

DSC_0993

Det känns fantastiskt bra att ha tagit steget från att skriva till att också fotografera och jag är så tacksam över att min första helt egna artikel blivit så lyckat.

Nu ska jag återgå till att fokusera på texten till nästa objekt, denna gång i Västmanland. Hoppas ni alla har en fin dag och att ni kommer läsa och uppskatta novembers Gods & Gårdar!

  1. I liҝe this weƄ site very mսch, Its a rattling nice billet to read and
    incur information. ”I have found that if you love life, life will love you back.” byy Arthur Rubinstein.

Kommentera inlägget

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

Information om hur vi använder dina personuppgifter och om dina rättigheter finns på vår hemsida

LOADING..

Så härligt att avsluta sommarlovet med ett vackert omslag från Ingalill Snitts och min artikel om Spellinge säteri i Östergötland, vilket får bli mitt första blogginlägg på länge.

Här kommer en massa bilder från den fina fotodagen hemma hos Carl Henrik Kuylenstierna. Framförallt från den helt omoderniserade flygeln, som inte kom med så mycket i tidningen.

Hoppas ni läser och tycker om artikeln!

Dsc 6337

Spellinge är något ovanlig med två olika flyglar och två  små fyrkantiga och rödmålade byggnader med insvängda pyramidtak. När flyglarna byggdes på 1740-talet var de identiska, men huset som används som corp de logi reveterades och vitputsades dryga hundra år senare. Någon huvudbyggnad verkar inte ha funnits.

Den gula kavaliersflygeln är mycket välbevarad och i stort sätt oförändrad sedan det byggdes.

Dsc 6307

Dsc 6305

Dsc 6321

Dsc 6317

Ingalill beundrar de vackra färgkombinationerna. Målningarna har delvis restaurerats under modern tid.

My post 1 2

Carl Henrik har ett stort ansvar, med nio byggnader och en hel park som byggnadsminnesförklarats.

My post

Dagen avslutades med middag i solnedgången och med utsikt över sjön. Grannarna Erik och Win af Petersen från Helgeslätt  gjorde oss sällskap (och hjälpte även till med att ro Ingalill i en liten båt så att hon kunde fota exteriörerna från vattnet). Senare tog Carl Henrik med oss på en kvällspromenad i sommarnatten till den närliggande dansbanan, där vi fick ta en svängom till hederlig gammal dansbandsmusik. Vilken härlig avslutning!

Dsc 0017

Dsc 6373

Det brukar bli bra när man har roligt. Läs mer om Spellinge och se hur fint Carl Henrik har det i det senaste numret av Gods & Gårdar.

Efter en händelserik sommar känns det skönt att barnen är åter i skolorna och att den otroliga värmen svalnat. Nu ska det bli roligt fokusera på jobbet och att uppdatera med bilder från senaste tiden. Hoppas ni läsare haft en underbar sommar. Vi hörs snart igen!

Kommentera inlägget

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

Information om hur vi använder dina personuppgifter och om dina rättigheter finns på vår hemsida

LOADING..