En kylig söndag i januari känns så mycket bättre framför en värmande brasa, framför allt med något trevligt att läsa i handen. Jag hoppas ni har sett min senaste artikel i Gods & Gårdar. Jag fotade själv och det blev ingen tid till några ”behind the scene” bilder, men här kommer ett urval av bilder som inte är med i artikeln.

 

Wikhus ligger i bygden Rytterne i Västmanland och har en helt ostörd utsikt över Mälaren.  Det nuvarande huvudhuset uppfördes 1810 av greve Carl Ulrik Ridderstolpe, som förutom Wikhus också ägde intilliggande Tidö Slott och Fiholms säteri. Som kuriosa berättas gärna att den nämnde Greven skrev i ett brev att han inte hade någonstans att bo, då ”frun bor på Tidö, rättaren på Fiholm och på Wikhus finns inget hus”. Problemet löstes med att bygga en snarlik kopia av Fiholm.

Kanske sitter Gustaf just denna kyliga söndag framför brasan i salongen på Wikhus och läser senaste numret av Gods & Gårdar. Kanske känner han sig besviken över att man bara skymtar hans högresta person bakifrån på en av bilderna, eller kanske är han lättad. Hur det än må vara så har jag nu i alla fall delvis ändrat på det och hoppas Gustaf godkänner.

På nedre våningen lät Gustafs farföräldrar bygga ett bibliotek i mahogny, efter måtten på en gobeläng från 1600-talet.Rummet används också som bar och till att lyssna på musik. Husets övre hall är möblerat med stora mjuka soffor och fåtöljer och fungerar som vardagsrum.

Nyfiken på att se mer? Gå gärna in och följ mig på min nya blogg här !

Wikhus är ett av mina första uppdrag som både fotograf och skribent och jag är så glad att det blev så fint. Jag jobbade ensam och familjen Paulson var vänliga och lät mig ta den tid jag behövde. Sen gjorde Jonas på Gods & Gårdar ett superfint layout på åtta sidor. Om ni inte redan lät artikeln så skynda er. Den finns på tidningshyllorna ett tag till. Fin söndag på er alla!

 

 

Kommentera inlägget

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

Information om hur vi använder dina personuppgifter och om dina rättigheter finns på vår hemsida

LOADING..

Från Lucia till Nyår

 

God fortsättning på det nya året! Jag har varit helt uppslukad av allt runtomkring julen, umgänge med barnen, olika kalas och ett par roliga resor. Förstås jättekul, men nu känns det skönt att återgå till något som påminner om rutiner.

Titta gärna in på min nya blogg här!

Innan jul hade glädjen att uppleva Lucia på en privat fest i  vackra spegelsalen på Grand hotel. I publiken satt gäster från ett  stort antal olika länder och det var rörande att se att många (inklusive jag) hade tårar i ögonen. Lucia är verkligen en vacker och stämningsfull tradition. 

Efter lucia och strax innan jul blev det en sväng till charmiga Köpenhamn. Nyhavn var en enda lång julmarknad med mängder av olika stånd och på kvällen firades med att paddla kajak som pyntats med massor av lampor. Shopping, fantastisk mat och ett besök på Lousiana museum och sen var det dags att resa hem för att finputsa på julstämningen hemma på prästgården.

Tillbaka till prästgården där julmusiken flödade, pepparkakshus bakades och alla ljusen snart var tända. Vilken tur vi har en så härlig tradition som lyser upp vår mörka årstid.

Under mellandagarna undviker jag alla stress och shopping och vill helst bara vara hemma och njuta av stämningen, titta på film med barnen och synda med att äta frikostigt med choklad. Men jag passade ändå på att jobba lite, med att försöka fotografera mitt hem till ett eventuellt framtida julreportage. Vi får se hur det blir med det.

Strax innan årets slut bytte jag prästgårdens lugn mot livliga Istanbul. Där blev ytterligare en massa god mat och bland annat ett besök på Hagia Sofia (vilket får bli ett eget blogginlägg). Och så blev det dags för årets sista kväll. Nyårsmiddagen intogs sittandes i en trappa som nästan vibrerade av den livliga musiken.  Annorlunda, men härligt med miljöombyte!

Åter hemma på prästgården med hundar, katter och hästar och här lär julen få hänga kvar åtminstone fram tills tjugondag knut, om jag ska hinna med att ta bilder med de få soltimmar som erbjuds. Jag har så mycket mer att skriva om, så lovar att uppdatera bloggen snart. Ha det så bra tills dess!

Nyfiken på att se mer? Gå gärna in och följ mig på min nya blogg här !

Kommentera inlägget

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

Information om hur vi använder dina personuppgifter och om dina rättigheter finns på vår hemsida

LOADING..

December är här och det är dags att börja hitta julkänslan. En sak jag tycker om att göra är att baka pepparkakshus. Det tar lite tid att göra egen deg och allt, men oj vad det är roligt. Och pepparkakshus bidrar verkligen med julstämning. Jag hoppas jag ska lyckas hitta tiden till att bygga ett även i år!

Missa inte att prenumerera på min blogg i ny tappning!

Här kommer ett inlägg som har några år på nacken och som kanske kan inspirera.

Här är lamporna släckta i huset. Det blev någon form av kombination mellan fyrhus och beach house i år. Jag har placerat huset på en spegel för att ge intryck av vatten. Fönstrena är av gelatinblad och jag skippade kristyren och pudrade bara med florsocker istället (går betydligt snabbare). Torntaket blev lite skevt men jag är ändå väldigt nöjd med min lilla kreation

På prästgården pågår julstöket med betoning på just stök! Granen är klädd, pepparkakshuset färdigt och just nu i skrivandes stund dekorerar Lovisa med sin kompis Cajsa sitt eget pepparkakshus. Solen lyser in genom fönsterna och en viss och välbekant julstämning börjar sprida sig i huset. Mysigt!

Det blev en kombination mellan fyrhus och beach house i år. Jag har placerat huset på en spegel för att ge intryck av fruset vatten. För ovanlighetens skull skippade kristyren och pudrade bara med florsocker. Tornets tak blev lite skevt men jag är ändå nöjd med min kreation.

Fönsterna är av gelatinblad och jag har dragit en ljusslinga igenom huset.
Det är mycket att tänka på och många många bitar att hålla koll på. Kul!

Degen gör jag några dagar innan. Sedan behövs en enkel skiss, rutpapper och linjal och en massa tålamod. Lovisa blir lite sur på mig då hon inte får hjälpa till speciellt mycket, men ibland vill mammor leka själva.

Degen gör jag några dagar innan. Vilket klassiskt recept som helst funkar, men jag drar ofta ner lite på bakpulvret så det inte jäser så mycket, men är desto generösare med kryddor – så det doftar riktigt mycket jul i huset. Sedan behövs en enkel skiss, rutpapper och linjal och en massa tålamod. Lovisa blir lite sur på mig då hon inte får hjälpa till som hon vill med mitt bygge, men ibland vill mammor leka själva.

Äkta julstök med betoning på stök. Oj vad det blir rörigt när mammor leker!
Äntligen får Lovisa göra som hon vill utan att mamma ska bestämma.

Här är ett annat gulligt pepparkakshus. Titta gärna här för att se när det byggdes. Nedanför har självaste prästgården fått stå modell för bygget. Här kan du läsa hur det gick till.

Det återstår att se om det blir något pepparkaksbygge i år, men om så lär det bli ett stall, för just nu är det mycket hästar på tapeten här hemma. Jag ska berätta mer om det snart! Glad första advent!

Titta gärna in på min blogga i ny tappning här!

LOADING..