Tisdagen den 29 oktober medverkar jag på TV i första avsnittets av ”Drömmen av slottet”. Den nya säsongen av det populära programmet kommer sändas på Sjuan klockan 21:00 och från 02.00 i TV4 play. Det ska bli så spännande att se!

Agnes och Stefan Lätt förälskade sig i ett brand -och och fuktskadade slott som såldes som eventuellt rivningsobjekt. De lämnade sitt hem i Miami och flyttade till Östergötland för att med mer eller mindre med egna händer rädda slottet.

Modigt, galet och såklart spännande. Ett tv-team har fått följa Agnes och Stefans resa och första säsongen blev en stor succé. När det i våras var dags för att spela in nästa säsong fick jag frågan om jag kunde tänka mig att medverka i ett avsnitt, i egenskap som mig själv, för att bedöma om jag kunde tänka mig att göra ett reportage om slottet.

Kul tänkte jag och körde den dryga två timmars långa färden, utan att riktigt veta vad jag hade att vänta mig eller vad som förväntades av mig. Jag mötes av ett tv-team och av en byggarbetsplats, och av ett lättsamt och varmt par.

Det kände lite konstigt att ha ett antal kameror riktade mot mig när Agnes och Stefan tog med mig runt i byggnaden, men mitt intresse för gamla hus och renoveringar tog strax över. Vissa rum var mer eller mindre färdiga, medan de flesta hade massor kvar. Vi fikade och hade trevligt och jag försöker ge dem lite råd, och självklart svara på frågan om ett framtida reportage. Det ska bli roligt att se hur det sedan klippts ihop!

DSC_0117

Slottet och parken uppfördes 1868 av det nygifta paret Hugo Beijer och Anna Amalia Posse och är ritat av Helgo Zetterwall, en av 1800-talets mest framstående arkitekter. Från börjar var det inte ljusblått, men Agnes vill förverkliga sin egen slottsdröm, och då fick det bli ljusblått.

DSC_0126

Jag säger hej då till Agnes och Stefan, som kämpar vidare under sommaren och för några veckor sedan var jag där igen, för att medverka i det sista avsnittet. Då var det kalas och underhållning och betydligt mer i ordning. Hoppas ni kommer följa serien!

För mer uppdateringar; följ mig på min ”nya” blogg:

 ”Country life with a twist”

Kommentera inlägget

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

Genom att klicka på "Skicka kommentar" bekräftar jag att jag har tagit del av Bonnier News personuppgiftspolicy.

LOADING..

Äntligen finns Easton Neston i tryck, i Gods & Gårdars novembernummer. Jättekul!  Easton Neston är ett fantastiskt privat hem utanför London dit jag hade turen att bli bjuden i samban med en jakt, när jag var och fotade ett annat ställe någon timme bort. Eftersom jag ändå hade kameran med mig så passade jag på att fota, och fota, och fota!

 

 

DSC_0336

Easton Neston ägs av Leon Max, som gjort en förmögenhet i modebransch och sedan gjort ett enastående arbete med att restaurera och möblera det stora huset, som var nedgånget och helt tomt när han 2005 köpte det av Lord Hesketh (känd för sitt formul 1-team) – vars släkt ägt stället i 470 år!

DSC_0009

Eftersom artikeln just landat i tidningshyllan tänker jag inte avslöja mer just nu, men klicka här för att se bilder på min ”nya” blogg, från den magiskt vackra parken som omger Easton Neston.

Kommentera inlägget

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

Genom att klicka på "Skicka kommentar" bekräftar jag att jag har tagit del av Bonnier News personuppgiftspolicy.

LOADING..

Solen sken och värmde, men samtidigt blåste det kallt och dagen var som gjord för att njutas genom ett bilfönster. Färden gick längst slingrande vägar, över kulliga fält och förbi glittrande sjöar, med målet att besöka ett slott och ett säteri.

En av de många vackra byggnader som jag passerade.

Vägen gick genom Näshulta, Himlinge, Flen, Bettna och vidare mot Nyköping och det var en njutning att se några av  Södermanlands vackraste trakter segla förbi utanför fönstret. Förbi passerade ett antal fina gårdar, både stora och små, och allt som oftast såg jag ställen där det syntes att byggnadsvård hör till det stora intresset. Så inspirerande!

Första stopp var Ökna slott där jag träffade paret Fröberg som gav mig en intressant visning. Slottet har stått obebott sedan 80-talet och det är alltid lite extra spännande att besöka slumrande byggnader. Men nu är slottet på gång att bli återupplivat igen och familjen Fröberg har påbörjat renoveringen av en våning på nedre plan. Här kanske det kan bli ett fint reportage framöver.

Öknas flygel och mur som byggdes på 1700-talet.

Sen bar det vidare mot Nyköping och Oppeby säteri. Längs vägen passerade jag Floda kyrka, som pekade som en raket mot himlen. Kyrkan är en av Sveriges största landsortskyrkor, med interiöra målningar från 1400-talsmålningar av Albertus Pictor och det Kaggska gravkortet som syns på gaveln har stuckaturer av Carlo Carove, som även utförde dekorationer på Drottningholms slott.

Jag blev nyfiken och stannade till vid en liten charmig gård som såg alldeles nyrestaurerad ut. Jag knackade på och blev jag inbjuden på både husesyn och nybakade bullar av Emma och Markus Rosenbaum . Vilken tur jag har!

Stället visade sig heta Eneby Gård och vara en gammal prästgård vars nuvarande huvudbyggnad är från 1762, med ett portalhus från 1733. Markus har sadlat om från att vara kock och restaurangägare till att ägna sig heltid åt att renovera och restaurera Eneby. Arbetarbostaden är färdig och går att hyra. Läs gärna mer om det här. Utsidan och köket i huvudbyggnaden är färdigt och nu ska resten av huset få sig en total makeover enligt konstens alla byggnadsvårdsregler.  Det ska bli spännande att följa!

Oppeby säteri har en huvudbyggnad uppfördes på 1600-talet.  Ägaren Mikael Gripenstedt visade mig runt och berättade om godset historia, och kanske kommer det bli ett fint reportage här framöver.

IMG_8761

Dagen avslutades med ett besök och tidig middag i fina Nyköping. Sen fortsatte vägen hem genom några av  Sörmlands vackraste trakter. Vilken trevlig dag!

Se gärna mer på min nya blogg här!

 

Kommentera inlägget

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

Genom att klicka på "Skicka kommentar" bekräftar jag att jag har tagit del av Bonnier News personuppgiftspolicy.

LOADING..