I kväll tisdagen den 17 december går det sista avsnittet av Drömmen om slottet. Jag gjorde ett inhopp i första avsnittet och nu medverkar jag i det sista,  som gäst på Agnes & Stefans galakalas. Johan petré hjälpte till att fixa festen och det blev en kul kväll med fin underhållning och trots att kameror surrade runt var det rätt avspänt. Det var en rolig sak att prova på och jag önskar Agnes och Stefan all lycka till framöver. Hoppas ni kommer att titta 21.00 på TV7.

Avsnitten går också att se  på svt4play.  Missade ni att se första avsnittet, där ”slottsjournalisten” medverkar i större utsträckning så klicka gärna här. 

Klicka här för att läsa om när jag var på Hägersta slott första gången.

Kommentera inlägget

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

Genom att klicka på "Skicka kommentar" bekräftar jag att jag har tagit del av Bonnier News personuppgiftspolicy.

LOADING..

 

Fantastiska Tidö har fått stort utrymme i Gods & gårdars decembernummer. Inte förvånande, då det verkligen är ett spännande ställe som har massor att berätta. Artikeln har nyårsstämning, men i själva verket fotade jag vid lite olika tillfällen under vinterhalvåret. Det resulterade i många bilder, på bland annat rum som inte varit med i tidningar tidigare. Här kommer ett antal av dem.

Ett längre inlägg finns på Country life with a twist! 

 

Tidö är sannolikt Sveriges bäst bevarade och mest levande slott från stormaktstiden. Axel Oxenstierna lät uppföra byggnaden 1625–1641 med hjälp av arkitekterna Simon de la Vallée och Nicodemus Tessin d.ä. Slottet såldes första gången 1840 och följande halvseklet bytte det ägare sex gånger, tills Carl-David von Schinkel köpte det 1890. Sedan dess har fyra generationer von Schinkel ägt och bebott Tidö.

DSC_0281

Det var väldigt intressant att fördjupa sig i Tidös historia inför texten och det var svårt att hålla sig till att endast skriva det som ryms i en artikel. Lägg märke till de dramatiska vattenkastarna. De är det enda om återstår av husets koppartak, som togs ner 1784 då det spelats bort av dåvarande ägarinnan Grevinnan Dohna.

DSC_0546

Här går det åt en ordentlig stege när kristallkronan ska putsas. Förutom inslaget av en modern stege så tycks tiden i riddarsalen ståt stilla. Det var här Axel Oxenstierna tog emot besökare och höll sina möten.

Gustavianska Gula Salongen är det första rummet i den 1700-talsmöblerade paradvåningen. Nedan syns galleriet, med stucktak från Carl Gustaf Oxenstiernas tid, kristallkronor i barock och en plafondmålning av Ehrenstrahl.

David von Schinkel i den blå matsalen, som är det mittersta rummet i paradvåningen, där sex rum ligger i fil. Rummen har renoverats vid olika tider och har fått lite olika prägel.

DSC_0292

Bordet i stora matsalen stå dukat i väntan på kvällens gäster. Matsalen är ett vackert exempel på nyrenässans, med mörka träpaneler och papperstapeter som imiterar gyllenläder. Målningarna i de djupa fönsternischerna är från 1600-talet och tvättades fram av Davids mamma Chatarina von Schinkel.

 

Slottets bibliotek är fördelat på tre rum, vars fördelning och väggmålningar är original från byggåren, medan hyllorna tillkom på 1800-talet.

Stämningsfulla och mysiga vintersalongen, med unika porträtt och föremål från 1600-talet.

Lagotton Elsa följde med mig runt i slottet och lät sig snällt fotograferas.

Sovrum som bland annat Greta Garbo sovit i.

Elsa i övre våningens arkiv. Här var det ordentligt kallt och vi var glada över att ha tjocka tröjor på oss.

På skrivbordet i arkivrummet ligger gamla dokument, vara ett bär Carl XIV Johans sigill.

På övre våningen finns ett gigantiskt rum på 290 kvm med stora fönster i tre väderstreck, som har murade bänkar i nischerna. Rummet är tomt så när på en flygel, några byster och ett antal porträtt. Det är osäkert om rummet från början var tänkt som balsal eller som kapell, men de blyinfattade fönsterna tyder på det senare. Den övre våningen används sällan, men David har många drömmar och planer för framtiden och vill se till att även den delen av Tidö ska komma till sin rätta.

Tillbaka nere i förstugan, med den vackraste av Tidös många dörrar i intarsia. Stort tack till familjen von Schinkel och lilla Elsa. Tack också till Blomsterlandet i Eskilstuna, som var bussiga och lånade mig julblommor i tyg.

DSC_0596

Om du inte redan har artikeln så skynda att köpa den innan den försvinner från tidningshyllan!

Tidö slott är öppet för visningar på sommaren, läs mer på hemsidan här,  men inte nog med det. I stenstallet från 1891 finns nu Tidö MC Collection med mängder av motorcyklar från början av 1900-talet och fram tills idag. Till nästa år ska museet utökas med en cykelsamling. Dessutom serveras fika och lunch i gårdens värdshus.

Den unika leksakssamlingen som tidigare huserade på slottet har däremot flyttat Bergrummet i Stockholm.

Country life with a twist!

 

Kommentera inlägget

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

Genom att klicka på "Skicka kommentar" bekräftar jag att jag har tagit del av Bonnier News personuppgiftspolicy.

LOADING..

 

 

I Gods och Gårdar nr 12  finns nu artikel från Gillberga prästgård – mitt egna hem! Så klart också en massa andra fina ställen och jag blev så inspirerad. Nu ser verkligen massor fram mot att börja julpynta och tända adventsljus. November har varit grå, men snart ska julmusiken börja strömma och då kommer mörkret kännas mysigt.

Se en längre variant av inlägget på Countrylife with a twist!

Jag fotade de flesta interiörerna under mellandagarna förra året, vilket var möjligt eftersom det var hemma hos mig. Decembers dagar är ju så korta, men solen tittade fram några minuter då och då och jag passade snabbt på att fixa stativet och kamerainställningar. Så mycket styling hann jag inte med men hundar, katter och barn var snälla och ville gärna låta sig fotas.

DSC_0602

 

Det var lite knepigt att få till en bild med mig själv, men jag löste det genom att min väninna Carina Edwards fick stå modell. Sen bytte vi plats och hon höll i avtryckaren. Trots brist på ljus (jag arbetar i stort sätt bara med naturligt ljus) så blev det rätt bra. Tack Carina!

Det bästa med prästgårdens kök är den öppna spisen och det platsbyggda lilla kylrummet som ser ut som ett skafferi. Kylrummet håller lika kallt som ett kylskåp och när det är minusgrader ute stänger jag av aggregatet (som finns i grovköket) och öppnar en ventil och låter utomhustemperaturen hålla skåpet kallt. Inget surr. Bara tystnad.  På vintern måste jag ha västvärldens tystaste kök!

 

Vårt nyrenoverade stall fick stå modell för årets pepparkakshus. Jag har gjort pepparkakshus nästan varje år sedan jag var ung. Se gärna mer om pepparkakshusen här! 

Bokhyllan är inte fullt så platsbyggd som den ser ut att vara. Titta här för att se hur den är byggd.

Älskade kissen Boris ville förstås vara med. Han ville till och med vara uppe på bordet när man åt mat, ligga strax intill tallriken och spinna, som om han njöt av att se oss äta. Nej, han var inte alls odrägligt bortskämd. Han var bara Boris. Som jag saknar honom!

När snön väl kom så kom den rätt ordentligt och som vanligt var det inte på julen. Lyckligtvis så sammanföll snön med Adrian hemreselov från Lundsberg internatskola, så han fick både hjälpa till att skotta och ställa upp på bild.

Gillberga Prästgård ligger på en höjd, överblickande öppna fält och prästens gamla kuskbostad, bagarstuga, arrendatorsbostad, magasin och vagnslider. Marken och husen skänktes en gång på tiden till sockens kyrka av familjen Familjen Celsing på Biby säteri.  Framför det nuvarande huvudhuset fanns tidigare en mindre prästbostad från 1700-talet, som ingick som sjunde hus i en i fyrkant kringbyggd gård. Huset revs när det nuvarande uppfördes 1828. De övriga och k-märkta stugorna fortfarande står kvar och där bodde en gång på tiden prästens kusk och arrendator. I en prästgårdsinventering från 1974 står skrivet att ”Mangården är den enda i sitt slag bevarade kringbyggda gården på en prästgårdsanläggning i länet och trots att mangårdsbyggnaden i stil avviker från de övriga husen utgör samtliga byggnader en särpräglad miljö av stort kulturhistoriskt värde”.

Jag är så stolt över min prästgård och över min lilla familj och det var jätteroligt att fota och skriva artikeln. Jag hoppas ni kommer lästa den!

Senaste månaderna har det inte sett lika prydligt ut i prästgårdens matsal. Min dotter Elsa har jobbar med ett projekt Race4Health till att samla in glasögon åt fattiga i Afrika och till det tog hon hela salen till anspråk. Men igår blev äntligen allt upphämtat och på söndag åker hon och glasögonen till Afrika.  Ett superspännande projekt som jag kommer skriva mer om snart!

Kommentera inlägget

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

Genom att klicka på "Skicka kommentar" bekräftar jag att jag har tagit del av Bonnier News personuppgiftspolicy.

LOADING..