En kylig söndag i januari känns så mycket bättre framför en värmande brasa, framför allt med något trevligt att läsa i handen. Jag hoppas ni har sett min senaste artikel i Gods & Gårdar. Jag fotade själv och det blev ingen tid till några ”behind the scene” bilder, men här kommer ett urval av bilder som inte är med i artikeln.

 

Wikhus ligger i bygden Rytterne i Västmanland och har en helt ostörd utsikt över Mälaren.  Det nuvarande huvudhuset uppfördes 1810 av greve Carl Ulrik Ridderstolpe, som förutom Wikhus också ägde intilliggande Tidö Slott och Fiholms säteri. Som kuriosa berättas gärna att den nämnde Greven skrev i ett brev att han inte hade någonstans att bo, då ”frun bor på Tidö, rättaren på Fiholm och på Wikhus finns inget hus”. Problemet löstes med att bygga en snarlik kopia av Fiholm.

Välkommen in i värmen. Numera är det Myran och Gustaf Paulson som äger och bebor Wikhus.

I passagen mellan två salonger står lönndörren ner till vinkällaren på glänt.

Vid husses  fötter ligger Labradoren Bates och Münsterländern Aska.

Kanske sitter Gustaf just denna kyliga söndag framför brasan i salongen på Wikhus och läser senaste numret av Gods & Gårdar. Kanske känner han sig besviken över att man bara skymtar hans högresta person bakifrån på en av bilderna, eller kanske är han lättad. Hur det än må vara så har jag nu i alla fall delvis ändrat på det och hoppas Gustaf godkänner.

På nedre våningen lät Gustafs farföräldrar bygga ett bibliotek i mahogny, efter måtten på en gobeläng från 1600-talet.Rummet används också som bar och till att lyssna på musik. Husets övre hall är möblerat med stora mjuka soffor och fåtöljer och fungerar som vardagsrum.

Nyfiken på att se mer? Gå gärna in och följ mig på min nya blogg här !

Wikhus är ett av mina första uppdrag som både fotograf och skribent och jag är så glad att det blev så fint. Jag jobbade ensam och familjen Paulson var vänliga och lät mig ta den tid jag behövde. Sen gjorde Jonas på Gods & Gårdar ett superfint layout på åtta sidor. Om ni inte redan lät artikeln så skynda er. Den finns på tidningshyllorna ett tag till. Fin söndag på er alla!

 

 

Kommentera inlägget

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

Genom att klicka på "Skicka kommentar" bekräftar jag att jag har tagit del av Bonnier News personuppgiftspolicy.

LOADING..