”Alla vägar bär till Rom” skrev den medeltida författaren Geoffrey Chaucer på 1390-talet, men det bevingade uttrycket kommer sannolikt från långt längre tillbaka. Ett passande uttryck, med tanke på Vatikanstaten och på att Rom var huvudstad redan under romerska riket och antiken.

Vad många inte vet är att Rom också är den grönaste staden i Europa och att en av dess parker, Appia Antikas, är den största stadsparken i världen, som dessutom har flest monument.

Rom är verkligen en fantastisk stad att besöka!

Solens strålar värmde när jag var där förra helgen, dock endast med mobilen som kamera. Ni som följer mig på Instagram har kunnat hänga med på resan via Insta Story, där jag tycker det är kul att dela med mig och jag uppdaterar  flitigt.

I Rom ligger intressanta saker att se tätt inpå varandra, så på med bekväma skor och inta staden till fots. Ett självklart stopp är vackra Fontana di Trevi, vilket väldigt många andra besökare tycker och det är rätt trångt.

Spanska trappan, en av Roms många kändisar.

En Acqua di Parma ligger strax intill trappan.

Michelangelo lär har sagt ”ritat av änglar och inte av människor” om Pantheon, en antik byggnad vars kupol är världens största som byggds i murbruk. Läs gärna mer om Phanteon här.

Fröken kartläsaren själv på Piazza Navona, en plats där det på romartiden brukade hållas racing med stridsvagnar och där förloraren kunde avrättas. Gott om turister på den populära piazzan. Går man istället på mysiga gator i Monti så slipper man massorna.

Även runt kyrkan Sant’Ignazio finns lugna och turistfria små gator.

Barockkyrka är belägen strax öster om Phanteon. Då byggnaden inte hade någon kupol lät man måla en i trompe l’œil. Nästan svårt att se att den inte är på riktigt.

Det pågick restaurering. Vilka fantastiska golv!

Och taken – så vackra!

Såklart inte bara sevärdigheter att njuta av i Rom. Här är klassiska tavernan Il Moro, som ligger ett stenkast från Fontana di Trevi. Inget modernt och trendigt ställe, men gott och fullt med stammisar.

Såklart ska man besöka vatikanen och några av de många romerska ruinerna när man är i Rom, men det har jag gjort tidigare och man hinner inte med allt på en helg. Hoppas det blir fler tillfällen!

Nyfiken på att se mer? Gå gärna in och följ mig på min nya blogg här !

Kommentera inlägget

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

Genom att klicka på "Skicka kommentar" bekräftar jag att jag har tagit del av Bonnier News personuppgiftspolicy.

LOADING..