En ovanligt het värmebölja svepte in på sommarlovet och både Hjälmaren och Mälarens stränder var lika tätt befolkade som vore det högsäsong på rivieran. I takt med värmen blev vattnet allt grönare. Och jag blev allt mer uttråkad av att packa picnic och bli sittandes på en strand, medan trädgårdslandet och rabatterna där hemma ropade desperat på hjälp.

Jag var tvungen att inse att barnen blivit för stora för någon uppblåsbar plaskbalja, så jag hade inget annat val än att förverkliga drömmen om en egen pool.

I samband med att det i majnumret av Gods & Gårdar finns en artikel men vackra bilder från min pool kommer här en sammanfattning över hela byggprojektet.

Utsikten från min balkong i slutet av maj då allt är krispigt ljusgrönt.
Jag hade sedan tidigare sett ut en plats i en slänt utanför mitt sovrum. En plats med sol hela dagen, inga stora träd ivägen, lä ifrån huset och en stor syrenhäck. Och framför allt en plats i stort sett dolt i från omvärlden.

Nu är skräphögar och bergmjöl äntligen nergrävt och en gammal husgrund har kommit fram. Nu återstår bara att bestämma vad som skall göra med stenarna och vad platsen ska användas till. Kom gärna med förslag!
Jag föreställde mig att det borde vara smidigare och mindre kostsamt att ställa en pool på marken och bygga ett däck runtom, än att gräva ner en pool. Här håller en grävare på att jämna till för att kunna ska pa en stadig grund med lager av mackadam och sand.

Det ser onekligen lite trångt ut! Poolen är en glasafiberpool på nästan 4x8 meter och som heter Lugano. Jag valde glasfiber på grund av att jag inte gillar plastliner och för att äkta mosaik och kakel inte fungerar inte så bra i vårt klimat. Jag ville heller inte ha en vit eller knallblå pool, utan något som påminner om sten. På närmare håll skimrar den här poolen som vacker grå granit. Det kommer bli jättesnyggt!

Efter att ha googlad och tittat på en mängd olika glasfiberpooler så valde jag en Scandinavian Luxe pool. De kunde leverera snabbt och poolen skulle klarar sig med bara en stålställning. Här ser det onekligen lite trångt ut!

Eftersom den tilltänkta placeringen är lite svåråtkomlig så får poolen åka lyftkran över syren och blommande schersmin.

Pool är på ca 4×8 meter. Jag valde glasfiber på grund av att jag ville ha en inbygd trtappa och för att jag inte gillar plastliner, men mosaik och kakel inte fungerar så bra i vårt klimat. Jag ville heller inte ha en vit eller knallblå pool, utan något som påminner om sten. På närmare håll skimrar den här poolen som grå granit, även om jag kan tycka att den kom betydligt blåare än det exempel jag fått se innan. Inte läga att  reklamer nu.

Väl hemma väntade ett antal hantverkare på att sätta igång. Mur ska byggas runt poolen och plintar till pooldäcket ska ner i marken.

Det visande det sig att stålställningen inte fanns på lager, och jag hade inte tålamod att vänta, så det blev till att mura i alla fall. De smala brädorna som ligger på marken har jag lagt för att markera hur jag vill ha pooldäcket som jag skissat på.

Mycket ska släpas fram mellan blommande kers och schersmin.

Mycket släpades fram mellan blommande kers och schersmin.

Jan Sundberg på Scandinavian Luxe Pool verkar fixa det mesta.
Han håller humöret uppe även när små överraskningar dyker upp längst, som att vattnet i min brunn just tog slut. Grannens gamla mjölkkannor räddar situationen och arbetet kan fortsätta.

Inte lätt för arbetarna att håller humöret uppe när små överraskningar dyker upp, som att vattnet i min brunn tog slut. Det går åt enorma mängder vatten till at mura, fick jag veta. Grannens gamla mjölkkannor räddar situationen och arbetet kunde fortsätta.

Bygget av muren har blivit färdigt.

Bygget av muren är färdigt.

Sand har fyllts på innanför muren och mackadam på utsidan. Nu kommer detta hålla i en evighet och lite till!
Och så kom sista vattenleveransen. Nu är det konstaterat av flera att poolen har den varmaste platsen på hela prästgården. Toppen!

Vattenleveransen från en sjö kom via lastbil med lång slang. Solen gassade och vi kunde konstatera att poolen fått prästgårdens varmaste läge.

Driften är inte igång ännu, men barnen behöver inte vänta. Vattnet har minst 20 grader och barnen är jättenöjda.

Driften är inte igång än, men barnen kunde inte vänta..

Titta så fint vattnet i poolen blivit! Bara på en dag försvann det lilla grumlet som fanns och det är nu helt klart. Jag vill gärna undvika kemikalier om möjligt, men det går trots allt åt väldigt lite till en privat pool. Jag ska med tiden sätta mig in i olika alternativ till rening av vattnet, men just nu har jag följt poolförsäljarens råd rakt av och använder klor.
Tidig morgon och pooldäcket är färdigt. bara vasstaket på pergolan och möbler som saknas.

Här är en morgonbild från våren därpå.. Vasstaket som ska ligga uppe på pergolans plexiglastak saknas och  möblerna har inte tagits fram ännu.

Men den här stiliga tjuren som vaktar kan man känna sig trygg.

Men den här stiliga tjuren som vaktar i hagen bredvid poolen kan man känna sig trygg.

Elkontaket sitter på utsidan av planken som har två hörn för lä. Pumpen är under däck i en låda som är nersänk i sand för att höras så lite som möjligt.
Läget är så perfekt och stör inte den pastorala gårdsbilden med kringbyggda 1700-talshus

Läget är så perfekt och poolen stör inte den pastorala gårdsbilden med kringbyggda 1700-talshus

Och så var det dags att snygga till mellan huset och däcket.

Sen blev  det dags att snygga till mellan huset och däcket.Titta på Flammentanzen!

Trappan har numera fått ett staket.
Några granitplattor har fått rädda ömma fötter mellan pool och bastu.

Nästan klart. Några granitplattor har får rädda ömma fötter mellan pool och bastu.

Dags att möblera med en leverans från Kila möbler.

Dags att möblera med en leverans från Kila möbler.

Däcket har nyligen fått en behandling av Sioo träolja och har redan fått en silvrigare yta.

15-13-24-DSC_0056

Mysig kvällsrutin

Mysig kvällsrutin

Så här ser pooldäcket ut idag. Silvervitt och fint. Schersminbusken är nerklippt. Ser fram mot lite värme och uppstart av poolen om inte allt för lång tid.
Det var en ganska ansträngande resa att ro projektet i hamn, men så mycket värt mödan. Nu ser jag fram mot att snart inta favoritplats för frukosten igen.

Det var en ganska ansträngande resa att ro projektet i hamn, men så värt mödan. Nu ser jag fram mot att snart inta favoritplats för frukosten igen.

LOADING..