Sedan länge har barnen och jag längtat efter att ha egna höns. Det är något så romantiskt i tanken att höra tuppen gala och att kunna gå och plocka egna ägg till frukost. I somras började projektet med att fixa till hönsgården i prästens gamla stall, men något kom emellan och bygget stannade av. Nu är det fullt fungerande även om vissa detaljer, som att måla, inte är klara ännu.

I helgen blev det äntligen dags att hämta en lite skara hedemorahöns och det var en lite extra spännande resa då vi visste det fanns andra spännande djur på gården.

Efter en och en halv timmes resa hittade vi Magnus Bjeremo med sin häst ute i skogen.

Efter en och en halv timmes resa hittade vi Magnus Bjerlemo med sin häst ute i skogen.

Här går drömmen att hälsa på en ardenner i uppfyllelse.
Sen fick vi se en kärlekskrank kalkontupp som visade upp sig för sina hönor.

Sen fick vi se en kärlekskrank kalkontupp som visade upp sig för sina hönor.

Så annorlunda! Vacker och ful på en och samma gång. Kalkoner har gott kött, lägger goda ägg och är duktiga på att ruva.

Konstiga djur. Så vacker och ful, på en och samma gång. Kalkoner har gott kött, lägger goda ägg och är duktiga på att ruva får vi lära oss.

Magnus hade plockat ihop fem hönor av olika färg åt oss, men tuppen ville vi välja själva. Inte lätt, då det var så många vackra.
Lovisa var mer bestämd och valde snabbt ut en ung tupp som Magnus sedan fångade med håv.

Lovisa var mer bestämd och valde snabbt ut en ung tupp som Magnus sedan fångade med håv.

I den här buren har jag bara transporterat valpar tidigare.

Renrasiga Hedemorahöns med genbanksintyg i buren där jag tidigare transporterat valpar. Kul att vara med och bevara en svensk lantras.

Innan vi åkte tog Magnus fru Helena med sig Lovisa på en lite ridtur och lyckan var total.
Väl hemma klev hönsen ur buren och såg inte det mista förvånade ut över att det fanns två kaniner . Lika naturligt som om de redan kände varandra.

Väl hemma klev hönsen ur buren och såg inte det minsta förvånade ut över att se två kaniner. Alla betedde sig lika naturligt som om de redan kände varandra.

De två äldre hönorna, Solfrid och Agda, la till min förvåning varsitt ägg samma dag.

De två äldre hönorna, Solfrid och Agda, la till min förvåning varsitt ägg samma dag. Redena är byggda av gammal spillvirke från renoveringen av prästgårdens kök.

Tuppen Fjädrik råkade komma ut ur hagen och var borta långt efter att det blev mörkt. Med hjälp av barn, ungdomar och ficklampa blev han lyckligtvis upphittad igen.
Sittpinnar av björk. Möjligen kommer vi släta släta skivor på väggarna senare, för att lättare kunna hålla rent.

Prästens gamla hönshus har fått sittpinnar av björk. Möjligen kommer vi sätta släta skivor på väggarna senare, för att lättare kunna hålla rent. Höns kan ju lätt få löss – usch!

I sommar hoppas jag kunna ha dem lösa i trädgården.

I sommar hoppas jag kunna ha dem lösa i trädgården en hel del.

Våra första egna ägg känns som skatter!

Våra första egna ägg känns som värdefulla skatter vi inte ids äta. Nu ska jag ta med mig barnen och gå och natta hönsen. Nattinatti.

 

LOADING..