Påsken är tidig i år samtidigt som våren är ganska sen, men idag på annandag påsk kom äntligen den härliga vårkänslan som jag förknippar med påsk. Så skönt!

För mig har påsken varit ovanligt lugn. Lovisa drabbades av hög feber på långfredagen och jag har sedan dess agerat Florence Nightingale och sprungit med saft, te, buljong och glass, allt efter önskemål.

Min mormor brukade säga att ”man ska svettas in våren och frysa in hösten”. Nu hör jag mig själv säga samma saker till Lovisa, som helst vill gå vårklädd så fort snön smält bort.

Hoppas ni läsare håller er varma och har en fortsatt Glad Påsk!

Det har varit lite kallt och blåsigt under helgen.

Det har varit lite kallt och blåsigt under helgen.

Påskhelgen för två år sedan plockade vi blommor,  grillade lammsteken ute och hade terrassdörrarna öppna. Vi är inte riktigt där ännu, men det kommer!
Jag har blivit lite störd av allt påskgodis som barnen envisas med att äta framför mina ögon. Efter ett antal Linth chokladägg insåg jag att jag behövde något nyttigare substitut. Jag provade att baka hårt bröd på havremjöl och det blev riktigt gott. Skriver in receptet längst ner.

Jag har blivit lite störd av allt påskgodis som barnen envisas med att äta framför mina ögon. Efter ett antal Lindt chokladägg insåg jag att jag behövde något nyttigare substitut. Jag provade att baka hårt bröd på havremjöl och det blev riktigt gott och en snabbare variant än de frökex jag brukar baka. Skriver in receptet till brödet längst ner. Klicka på länken för recept till frökexen.

När jag ändå var i farten provade jag att bakade scones på havremjöl.

När jag ändå var i farten provade jag att bakade scones på havremjöl.

En rejäl klick osaltat smör och lite jordgubbsylt – mums! Egentligen tycker jag det ska vara ”clotted cream”  till scones (en slags långkokt grädde som får stå över natten), men då måste man ha lite bättre framförhållning.
Pannkaka med Nutella - barnens favoritfrukost! Pannkakorna är gjorda på havremjöl och serveras nästan varje helg på prästgården. Jag byter ofta ut vetemjöl mot havremjöl, bara för att det är gott och nyttigt. Mjölet gör jag genom att göra grynen i mixern.

Pannkaka med Nutella – barnens favoritfrukost! Pannkakorna är gjorda på havremjöl och serveras nästan varje helg på prästgården. Jag byter ofta ut vetemjöl mot havremjöl, bara för att det är gott och nyttigt. Mjölet gör jag genom att göra grynen i mixern. Prova gärna att baka ljuvligt bröd på havre. Se receptet här.

Och så äntligen kom solen fram!

Och så äntligen kom solen fram!

Men så söta..
jag kan inte få nog av de söta vårblommorna.

Kan inte få nog av de söta vårblommorna.

Snödroppar i mängder.

Snödroppar i mängder.

Ljusare kvällar - så härligt!
Snart kommer det gå att plocka in sådana här skördar i trädgården.

Snart kommer det gå att plocka in sådana här skördar i trädgården.

Härliga påskliljor!

Härliga påskliljor!

Här kommer det busenkla receptet på havreknäcke:

Sätt på ugnen på 175 grader. Blanda alla ingredienser till en deg:

1 dl dinkelmjöl

3 dl havremjöl (kör havreflingor i mixerna)

2 msk sesamfrön

2 msk linfrön

8 msk olivolja

8 msk vatten

2 msk honung

Dela degen i fyra delar och kavla ut tunt mellan bakplåtspapper. Strö över flingsalt. Grädda tills gyllenbrun (ca 15 minuter). Låt svalna och bryt i bitar. Till och med gott utan pålägg eller smör!

Här är receptet på havrescones, också busenkla.

Ingredienser:

4 dl havremjöl

2 tsk bakpulver

2 krm salt

50 g smör

2 dl mjölk

Blanda havremjöl, bakpulver och salt i en bunke. Finfördela smör (jag använde Bregott) i mjölblandningen. Tillsätt mjölk (jag använde havremjölk) och rör snabbt ihop till en kladdig deg.

Klicka ut små bullar på en plåt med bakplåtspapper). Grädda ca 10-12 minuter i 250°.

Ät  njut med (hyfsat) gott samvete. Nästa gång ska jag prova att göra ”clotted cream” också, så det känns riktigt Engelskt. 

 

 

LOADING..