Bygga bastu

Att bygga bastu visade sig, som många andra projekt jag genomdrivit på prästgården, vara aningen mer komplicerat än jag trott och det var rätt mycket jag behövde sätta mig in i. Men trots detta, liksom alla de andra projekten hitintills, har bygget varit väl värt besväret.

Ni som följt mig ett tag minns kanske att jag i början av förra vintern bestämde mig fick för att jag skulle ha en bastu färdig till jul. Det gick inte riktigt så lätt som jag trott och julen hann före, bygget kom av sig det hann bli vår.

När våren kom bestämde jag mig för att bygga pool och i väntan på att poolen skulle levereras så blev äntligen bastun färdig – till midsommar istället för jul. Med poolen på plats bastade vi i stort sätt varje dag. Svensk sommar och bastu passar utmärkt ihop och jag skulle till och med vilja påstå att en bastu intill poolen nästan är ett måste i vårt land.

Här kommer en lite sammanfattning av hur bygget gick till.

Att bygga bastu och så småningom pool hade funnit med i mina drömmar redan när jag började renovera och restaurera prästgården, men det var först när jag beslöt att skrota pelletsuppvärmningen och i stället installera bergvärme som bitarna föll på plats, alla fall vad det gäller bastun.

Att bygga bastu och så småningom pool hade funnit med i mina drömmar redan när jag började renovera och restaurera prästgården, men det var först när jag beslöt att skrota pelletsuppvärmningen och i stället installera bergvärme som bitarna föll på plats, alla fall vad det gäller bastun.

Jag hade för ett antal år sedan låtit bygga om tvättstugan i grovköket till pelletsförråd. Nu behövdes inte förrådet längre och bastun hade plötsligt en given plats. Rummet var ombyggt som en tratt och det var inget lätt jobb at få ut all pellets. Hela huset blev dammigt.
Sen togs all gammal isolering bort.

Sen togs all gammal isolering bort. Också dammigt.

Det blev en för stor nivåskillnad på golvet som fick gjutas upp med cement och sedan planas ut med utjämningsmassa. Kladdigt.

Det blev en för stor nivåskillnad på golvet som fick gjutas upp med cement och sedan planas ut med utjämningsmassa. Dammigt och kladdigt.

Slingor till elektrisk golvvärme placerades där duschen skulle bli och ännu mer utjämningsmassa fylldes på. Allt var tvunget att luta lagom mot avlopp så att inget vatten skulle bli liggande. Lite knepigt.
Men oj så mycket bestämmelser det finns runt bygge av våtutrymme. En bastu räknas inte som våtutrymme, men duschen var tvungen att ha en massa olika lager av isolering innan väggarna kunde kaklas.

Men oj så mycket bestämmelser det finns runt bygge av våtutrymme. En bastu räknas inte som våtrum, men duschen var tvungen att ha en massa olika lager av isolering innan väggarna kunde kaklas. Viktigt också att tänka på ventileringen. Duschen ska ha ventilering som ska gå till utsidan av huset och och luft måste också komma in till badrummet. Själva bastudelen ska ha ventilering till och från ett intilliggande rum, som till exempel duschrummet.

Ytterväggarna isolerades först en gång. Sen sattes ståltrådar i kryss längst väggarna (i bastudelen) för att bilda en luftspalt innan ännu ett lager med isolering lades på.  En del täcker väggarna med en speciell plastfolie innan bastupanelen ska upp, men efter att ha googlat runt och läst olika teorier så beslöt jag att inte använda folie. Jag tycker det känns logiskt att en bastus väggar ska andas.

Ytterväggarna isolerades först en gång. Sedan sattes ståltrådar i kryss längst väggarna (i bastudelen) för att bilda en luftspalt innan ännu ett lager med isolering lades på. En del väljer att täcka väggarna med en speciell plastfolie innan bastupanelen ska upp, men efter att ha googlat runt och läst olika teorier så beslöt jag att inte använda folie. Jag tycker det känns logiskt att en bastus väggar ska andas.

Från början tänkte jag att köpa lös panel och låta snickarna bygga bastun och inredningen. Sen upptäckte jag att en bastutillverkare med stor visningslokal låg utanför Eskilstuna ca femton minuter från mig och jag åkte dit.
Där fanns massor av inspiration för bastusugna.

Där fanns massor av inspiration för bastusugna.

Diverse bastubelysningar.

Diverse bastubelysningar.

Massor av olika aggregat.
Exempel på färdig inredning som går att beställa.

Exempel på färdig inredning som går att beställa.

Olika träslag och färg på inredningen.

Olika träslag och färg på inredningen.

Jag föll för en slags värmebehandlad gran som hade en fårad yta och varm färgton.
Exacta fick måtten på mitt utrymme och tillverkade sedan panel och lavar (sittplatser) som mina snickare bara hade att montera. Så här fint blev det!

Exacta fick måtten på mitt utrymme och tillverkade sedan panel och lavar (sittplatser) som mina snickare bara hade att montera. Så här fint blev det! Jag tror inte det blev dyrare att måttbeställa än att betala snickare till att bygga allt för hand.

En liten bastu som är lagom för två. Som mest har vi suttit tre vuxna och tre barn och det gick också bra.

En liten bastu som är lagom för två. Som mest har vi suttit fyra vuxna och tre barn och det gick också bra.

Duschen utanför är enkel och praktisk och fungerar även som dusch till poolen som ligger strax utanför bastun.
Bastun blev färdig till midsommar och poolen några veckor senare. I juli var det inget vidare badvädret, men vattnet var ändå 28 grader och vi badade varje dag. Extra härligt var det att basta på kvällen och sedan ta ett svalkande kvällsdopp. Helt underbart!

Bastun blev färdig till midsommar och poolen några veckor senare. I juli var det inget vidare badvädret, men vattnet var ändå 28 grader och vi badade varje dag. Extra härligt var det att basta på kvällen och sedan ta ett svalkande kvällsdopp. Helt underbart!

Jag trotsade vädret och begav mig till stallet efter frukost. Så här lerigt är det i rasthagen just nu, och givetvis står hästarna i andra änden av hagen och väntar på att bli hämtade. Så retsamt!

I dag är det riktigt trist väder men jag begav mig ändå till stallet efter frukost. Så här lerigt är det i rasthagen just nu, och givetvis står hästarna i andra änden av hagen och väntar på att bli hämtade. Ingen mening med att ha några snygga ridkläder på sig.

Jag var klädd som en Michelingubbe, för under ridpasset hann det med att både regna, snöa och hagla. Dessutom envisades ett antal traktorer med lastare med att åka förbi. Men det gick bra ändå, trots att det bara är tredje gången jag rider Ferentino.
Efter ridpasset var det mysigt med lite fika hemma hos Therese i förvaltarbostaden. Det var ju fettisdagen igår, så det här får bli årets sista semla, självklart från Printz bageri. Mums!

Efter ridpasset var det mysigt med lite fika hemma hos Therese i förvaltarbostaden. Det var ju fettisdagen igår, så det här får bli årets sista semla, självklart från Printz bageri. Mums!

Hemma på prästgården har den första snödroppen slagit ut idag. Härligt!

Hemma på prästgården har den första snödroppen slagit ut idag. Härligt!

Men åh vilket tråkigt väder. Det får nog bli lite bastu senare idag!

Men åh vilket tråkigt väder. Det får nog bli lite bastu senare idag!

 

LOADING..