I dag har Brava Vattenrening varit här och gjort så att jag kan tvätta mitt hår utan att det börjar skifta i grönt. Dessutom kan barnen och jag numera andas luften och dricka vattnet utan att riskera att bli självlysande. Det känns riktigt bra!

Som fastighetsägare på landsbyggden har man ofta vatten från egen brunn, vilket inte alltid är helt problemfritt. Problem är till för att lösas, men ibland blir det inte exakt som jag tänkt mig, som när jag fick för mig att borra en ny brunn istället för att justera det så kallade aggressiva vattnet i den gamla brunnen. En enkel och lätt lösning tyckte jag.

Snopet nog visade sig den nyborrade brunnen ha saltvatten. Envis som jag är gjorde jag ett nytt försök och vid nästa borrning var vattnet acceptabelt, även om det innehöll väl mycket humus och var ordentligt missfärgat.

Hellre missfärgat än salt eller aggressivt, tänkte jag och var rätt nöjd, men efter att ha levt med ett beigt vatten i ett par år bestämde jag mig för att försöka göra något åt det, och tur var det. Av Bravas grundligt vattenprov fick jag veta att vattnet var otjänligt och rent av farligt att leva med. Radonhalten visade sig ligga långt över gränsvärdet!

Jag ringde genast min rörmokare som fick kopplade tillbaka vattnet från den gamla brunnen. Hellre aggressivt vatten och grönt hår, än radon och uran som medför risk för lungcancer och utslagna njurar.  

Men från och med idag är vattnet inte längre aggressivt. Brava har nu installerat ett filter som höjer PH värdet – en betydligt enklare och billigare lösning än att borra två nya brunnar! Ibland blir det lite omvägar innan man hittar rätt.

Nu så här efteråt undrar jag hur jag tidigare kunnat bortse från att göra ett radonprov. Jag tycker alla med eget vatten borde göra en ordentlig analys, då vattnet har stor påverkan på både hus och hälsa. Gå gärna in på Bravas hemsida och boka en tid: www.bravavattenrening.se

I höstas kom Martin från Brava Vattenrening till prästgården för att ta vattenprover. Jag hade tidigare vattnet hos Eskilstuna Energi & Miljö, men vatten kan ändras och för att hitta rätt lösning till problemet behövdes nya prov. Radonprov hör inte till standard där jag testat tidigare, men på Brava gör man alltid ett radontest också.

I höstas kom Martin från Brava Vattenrening till prästgården för att ta vattenprover. Jag hade tidigare gjort prov hos Eskilstuna Energi & Miljö, men vatten kan ändras och för att hitta rätt lösning till problemet behövdes det nya. Radonprov görs inte i en standardtest hos Energi & Miljö, men hos Brava ingår det alltid.

Här syns mitt missfärgade vatten till vänster och ett kommunalt vatten till höger. Skillnaden är inte stor i bara ett glas vatten, men när ett helt badkar fylls blir skillnaden väldigt stor. Mitt vatten påminde då om mörk julöl. Inte inbjudande!
När resultatet två veckor senare kom Martin kom tillbaka för att diskutera en möjlig lösning. Jag erbjöd honom en kopp kaffe och han svarade: ”Nej tack, inte nu när jag vet vad ditt vatten innehåller”. Han berättade att enligt livsmedelsverket får vattnet en anmärkning vid radonvärdet >100 Bq/l och det anses otjänligt vid >1000 Bq/l, vilket enligt Martin är ett ovanligt högt gränsvärde jämfört med många andra länder. Mitt vatten visade sig ha ett radonvärde på >1500 Bq/l. Uranmängden var också väldigt hög, vilket är själva grunden till det höga radonvärdet.

Resultatet var färdigt två veckor senare och Martin från Brava kom tillbaka för att diskutera en möjlig lösning. Jag erbjöd honom en kopp kaffe och han svarade: ”Nej tack, inte nu när jag vet vad ditt vatten innehåller”. Han berättade att enligt livsmedelsverket får vattnet en anmärkning vid radonvärdet >100 Bq/l och det anses otjänligt vid >1000 Bq/l (vilket enligt Martin är ett ovanligt högt gränsvärde jämfört med många andra länder). Mitt vatten visade sig ha ett radonvärde på >1500 Bq/l. Uranmängden var också väldigt hög, vilket är själva grunden till det höga radonvärdet.

Radon i dricksvatten övergår till luften och därmed andas man in det, framför allt när man duschar och diskar. En radonhalt i vattnet av 1 000 Bq/l beräknas bidra med ca 100 Bq/m 3 till inomhusluften. Uran i dricksvatten kan påverka njurfunktionen. Det var inte någon roligt information att få. Vilken tur att huset är naturligt dragit och att vi är mycket utomhus.

Radon i dricksvatten övergår till luften och därmed andas man in det, framför allt när man duschar och diskar. En radonhalt i vattnet av 1 000 Bq/l beräknas bidra med ca 100 Bq/m 3 till inomhusluften. Uran i dricksvatten kan påverka njurfunktionen. Det var inte någon roligt information att få. Vilken tur att huset är naturligt dragit och att vi är mycket utomhus.

Radonproblemet blev jag av med genom att sluta använda vattnet i den nyborrade brunnen och istället återgå till vattnet i den gamla och grävda brunnen. Det är inte ovanligt att grävda brunnar har lågt PH-värde, då vi genom övergödning har förstört vårt ytvatten (vilket bidrar till att det blir bland annat mer uran i grundvattnet; en kompliserad historia som jag inte vet tillräckligt om, men det handlar om miljöförstöring). Ett lågt PH-värde gör vattnet aggressivt. Det fräter på ledningar och det blir kopparutfällningar (varav blont hår kan bli grönt). Jag hade två gånger tidigare haft läckage pga sönderfrätta ledningar (varav jag borrade ny brunn). Men nu har Rickard på Brava installerat ett filter som höjer PH-värdet, så inget mer grönt hår och inga mer sönderfrätta ledningar. Hurra!
Filtret har tidsinställd backspolning och sköter sig själv. Jag måste bara hålla lite koll på vattnets PH-värde var tredje månad och viss justering på en ratt kommer behöva göras med tiden. Kalken i filtret förbrukas och kommer behöva fyllas på en gång om året. I kväll ska jag göra en balsaminpackning med askorbinsyrai, för att ta bort det mina gröna slingor. Sen ska jag bada radon och uranfritt i perfekt PH-värde. Fin kväll på er alla!

Filtret har tidsinställd backspolning och sköter sig själv. Jag måste bara hålla lite koll på vattnets PH-värde var tredje månad och viss justering på en ratt kommer behöva göras med tiden. Kalken i filtret förbrukas och kommer behöva fyllas på en gång om året. Det ska jag nog klara av galant.

I kväll ska jag göra en balsaminpackning med askorbinsyrai, för att ta bort det mina gröna slingor. Sen ska jag bada radon och uranfritt i perfekt PH-värde. Fin kväll på er alla!

Äntligen ordning på vattnet! I kväll ska jag göra en balsaminpackning med askorbinsyrai, för att ta bort mina gröna slingor. Sen ska jag bada radon och uranfritt i perfekt PH-värde. Fin kväll på er alla!

 

LOADING..