Just nu känner jag mig som en riktigt duktig husmor. I frysen ligger äppelmos som kommer täcka husbehovet för vintern och i källaren ligger vackra vinteräpplen från trädgården och mognar.

I prästgårdens gamla fruktträdgård står nio äppelträd. Alla är väldigt höga och mossiga och verkar vara av nio olika sorter. Av en slump hittade jag i mitt arkiv en förteckning över fruktträdgården daterad år 1948. Där står mer än sjuttio fruktträd med på en enkel karta.

Med hjälpa av kartan, google och till och med en app, har jag roat mig med att försöka artbestämma de nio äppelträd som är kvar, men det har inte varit lätt. Jag är hur som helst tacksam över de gamla träden och kommer succesivt plantera dit fler. 

Vilka skönheter! Om jag tolkat min gamla trädgårdskarta rätt så skulle dessa kunna vara av sorten Sparreholm, ett sommaräpple som bör ätas snabbt. Det smakar verkligen sött och gott, men blir lite mjöligt om det får ligga.

Vilka skönheter! Om jag tolkat min gamla trädgårdskarta rätt så skulle dessa kunna vara av sorten Sparreholm, ett sommaräpple som bör ätas snabbt. Det smakar verkligen sött och gott, men blir lite mjöligt om det sparas.

Trädet hade massor av frukt, så det var omöjligt att hinna äta upp, så jag klyftade dem och kokade dem mjuka.
Sen ner med äpplena i hushållsassistensen. Alltid lika klurigt att komma ihåg hur delarna ska sitta ihop, men tillslut kom jag ihåg hur det skulle vara.

Sen ner med äpplena i hushållsassistensen. Alltid lika klurigt att komma ihåg hur delarna ska sitta ihop, men tillslut kom jag ihåg hur det skulle vara. Duktig husmor!

Titta så fint! När hushållsassistenten gjort mos på äpplena så kokade jag snabbt upp moset med en anings socker. Sen fick det stå och svalna innan jag frös det i mindre förpackningar.

Titta så fint! När hushållsassistenten gjort mos på äpplena så kokade jag snabbt upp moset med en anings socker. Sen fick det stå och svalna innan jag frös det i mindre förpackningar.

De gamla träden är väldigt höga, så moset gjorde jag på fallfrukt, då det är lätt att skära bort skadade delar. Men de äpplen som ska ligga i matkällaren och mogna måste vara i perfekt skick och måste därför plockas varsamt. Jag införskaffade helt enkelt en äppelplockare, och lite annat roligt.
I dag provade jag äppelplockaren på mitt favoritträd som bär stora, krispiga och väldigt goda äpplen. Jag tror de heter Signe Tillisch, eller möjligtvis Filippa. Båda är vinteräpplen och går bra att lagra. Det blev två fulla papperskassar med vackra äpplen som ska få mogna i matkällaren.

I dag provade jag äppelplockaren på mitt favoritträd som bär stora, krispiga och väldigt goda äpplen. Jag tror de kan heta Signe Tillisch, eller möjligtvis Filippa. Båda är vinteräpplen och går bra att lagra. Det blev två fulla papperskassar med vackra äpplen som ska få mogna i matkällaren.

Jag har planterat två ny äppelträd, ett Aroma och ett Ingrid Marie. De är båda vinteräpplen som kan lagras. Äpplen är ett måste om man som jag gör egen juice och jag vill gärna slippa köpa så länge det går. Hoppas de redan nästa år börjar bära frukt.

Jag har planterat två ny äppelträd, ett Aroma och ett Ingrid Marie. De är båda vinteräpplen som kan lagras. Äpplen är ett måste om man som jag gör egen juice och jag vill gärna slippa köpa så länge det går. Hoppas de redan nästa år börjar bära frukt. 

Jag har planterat två ny äppelträd, ett Aroma och ett Ingrid Marie. De är båda vinteräpplen som kan lagras. Äpplen är ett måste om man som jag gör egen juice och jag vill gärna slippa köpa så länge det går. Hoppas de redan nästa år börjar bära frukt.  Det gamla päronträdet som står bredvid har gjort sitt och ska få åka till trädhimlen (även om det bär emot).

Det gamla päronträdet som står bredvid har gjort sitt och ska få åka till trädhimlen (även om det bär emot).

Jag har även planterat en ek och en blodlönn från Stora Sundby, men inte i trädgården utan framför prästens gamla stall. Båda träden har fått varsin liten hage så att kossorna inte ska trampa på dem.
Det börjar bli kallt.

Plötsligt börjar det bli ordentligt kallt.

Frysande nässlor

Frysande nässlor

Hallonblad som tinar i morgonsolen
De sista vindruvorna är inplockade för i år. Mums tycker Lovisa.

De sista vindruvorna är inplockade för i år. Fantastiskt nog hann nästan alla mogna. Mums tycker Lovisa.

 

LOADING..