Jag hade egentligen tänkt skriva om något helt annat idag, tills jag insåg att det faktiskt är kanelbullens dag just idag. Det finns nästan inget svenskare än en kanelbullen och nästan inget svårare att motstå, om den är lika god som min mammas vill säga. Men sekunden efter jag fallit för frestelsen brukar jag dock ångra mig, vilket måste tröstas med att ta en bulle till.

Jag är inte speciellt bra på att baka och vill helst improvisera mig fram när jag håller på i köket. Just bakning lämnar inte så mycket utrymme för improvisation, vilket innebär att mina bullar brukar variera i resultat. Men nu tycker jag mig ha hittat en metod som är enkel och smidig och som passar mig perfekt.

Knepet är att använda kallt smör och att låta degen jäsa över natt i kylsåpet.

Glad kanelbulledag på er alla!

Ta vilket klassist bullrecept som helst, men se till att alla ingredienserna är kalla när de blandas, inklusive smöret som kan vara något uppmjukat. Degen måste ha så lite mjöl som möjligt för att bullarna ska bli så saftiga som möjligt. Genom att låta degen jäsa i kylskåp över tex natten så blir degen fast och lätthanterbar, även om den är lite väl fuktig.

Ta vilket klassist bullrecept som helst, men se till att alla ingredienserna är kalla när de blandas, inklusive smöret som kan vara något uppmjukat. Degen måste ha så lite mjöl som möjligt för att bullarna ska bli så saftiga som möjligt. Genom att låta degen jäsa i kylskåp över tex natten så blir degen fast och lätthanterbar, även om den är lite väl fuktig.

Jag kavlar den kalla och fasta degen direkt ut på granitbänken och brer på rikligt med smör blandat med kanel, kardemumma, socker och en gnutta salt (här finns utrymme för improvisation)
Varför hålla på och snurra och krångla när det är så lätt att barra rulla ihop? Det blir ju ändå en massa disk att ta han om sen, så där det går att hålla det enkelt gör jag det gärna.

Varför hålla på och snurra och krångla när det är så lätt att bara rulla ihop? Det blir ju ändå en massa disk att ta han om sen, så där det går att hålla det enkelt gör jag det gärna.

Busenklet

Busenklet

Sen ska det jäsa. Här brukar det kunna försvinna en och annan ojäst bulle från plåtarna. Konstiga barn tycker bullarna är minst lika goda obakade.
Jag brukar pensla bullarna med lite sirap blandat med en gnutta vatten, sen strö på råsocker. Pärlsocker blir för sött och knastrigt.

Jag brukar pensla bullarna med lite sirap blandat med en gnutta vatten, sen strö på råsocker. Pärlsocker blir för sött och knastrigt.

Inte så tokigt för att vara bakad av någon som inte är speciellt bra på att baka. Och jag lovar att den blev god!

Inte så tokigt för att vara bakad av någon som inte är speciellt bra på att baka. Och jag lovar att den blev god!

 

LOADING..