Till Ekeberg i Närke kom Gustav Vasa för att fria till sin blivande drottning Margareta. Här hämtades också den marmor som klär Kungliga Dramatens Teaters pampiga fasad.  Om somrarna brukade författaren Hjalmar Bergman spendera tid här och då bodde han i Rogershus, ett hus från 1753 som just blivit omsorgsfullt restaurerat.

Ni kanske har läst om Rogershus i senaste numret av Gods och Gårdar. Om inte måste ni förstås göra det. Det var så roligt att göra artikeln och jag är jättenöjd med resultatet, även om de vackra färgerna i Klas Sjöbergs fina bilder inte riktigt kom fram i trycket.

Här kommer lite fler av mina egna ”behind the scene-bilder” från den trevliga februaridagen på Ekeberg.

Nu ska jag ut och njuta av det vackra vårvädret!

Namet Rogershus kommer från Hjalmar Bergmans genombrottsroman ”Hans nåds testamente” där författaren låtit huvudkaraktären Roger de Sars bo i Ekebergs huvudflygel. På den tiden var inte huset en flygel, utan gårdens Corp de logi.

Namet Rogershus kommer från Hjalmar Bergmans genombrottsroman ”Hans nåds testamente” där författaren låtit huvudkaraktären Roger de Sars bo i Ekebergs huvudflygel. På den tiden var inte huset en flygel, utan gårdens Corp de logi.

 ”Det gick troll i det gamla huset” som brann ner så många gånger att man tillslut inte vågade bygga upp det på samma plats, utan valde att lägga det bredvid istället. Först år 1910 lät ägarens farfar återbygga huset på den gamla 1300-talsgrunden.
Rogers hus användes endast som förråd i hela hundra år. Fram till nyligen var matsalen var fylld med säckar av kol från andra världskriget, vilket är svårt att föreställa sig idag. Kolet var tänkt att elda i ångkokare för att framställa gengas som drivmedel till bilar.

Klas tar en sista bild innan lunch. I hela hundra år användes Rogers hus bara som förråd och fram till nyligen var matsalen fylld med säckar av kol från andra världskriget. Kolet var tänkt att elda i ångkokare för att framställa gengas som drivmedel till bilar.

Ett gediget arbete har lagts ner till att restaurera Rogershus som antagligen är vackrare än någonsin. Takmålningarna är gjorda av konservator Pazstor Gabor som fick inspirationen till matsalens ornament från riddarsalens tak på Stora Sundby.

Ett gediget arbete har lagts ner till att restaurera Rogershus som antagligen är vackrare än någonsin. Takmålningarna är gjorda av konservator Pasztor Gabor som fick inspirationen till matsalens ornament från riddarsalens tak på Stora Sundby.

Och viss går det att se likheter i riddarsalen tak. Pazstor var även med att restaurera detta tak efter en vattenläcka.
I det här rummet har även den målade linnevävstapeten omsorgsfullt restaurerat till en härligt patinerad yta.  Josephine Kierkegaard får hjälp med ljuset av sin bror Nils inför ett porträtt.

I det här rummet har även den målade linnevävstapeten omsorgsfullt restaurerat till en härligt patinerad yta. Josephine Kierkegaard får hjälp med ljuset av sin bror Nils inför ett porträtt.

På flera ställen har väggpartier sparats för att visa orginalfärgerna.

På flera ställen har väggpartier sparats för att visa orginalfärgerna.

Rogershus vackra köksgolv. På Ekeberg har det brutits marmor sedan 1896. Ekebergsmarmorn har hög densitet och lämpar sig mycket väl till badrum och till fasad, heller som här till köksgolv.
Vacker dotter och vackra detaljer. Josephine tänker spinna vidare på gårdens marmorbrott och har startat företaget ”Svensk Marmor” som ska producera hennes egen formgivning av bord, brickor och lampfötter i Ekebergsmarmor.

Vacker dotter och vackra detaljer. Josephine tänker spinna vidare på gårdens marmor och har startat företaget ”Svensk Marmor” som ska producera hennes egen formgivning av bord, brickor och lampfötter i Ekebergsmarmor.

 

LOADING..