Nu känns det som hösten är här på riktigt och under helgen smög sig den råa höstluften in i huset. Varma tröjor, schalar och tofflor och en härlig brasa i entrén räddade situationen. Men i går blev det hög tid att satta jag fart på pelletspannan och jag skruvade igång alla värmeelementen. Det var inte en sekund för tidigt, för nu på morgonen var det is på bilrutan!

I fredags var antikvarie Kalle Anderberg här och synade fönster och dörrar på 1700-talsstugorna. Jobbet fick godkänt och Kalle var väldigt nöjd med mina färgval. Jättekul!

Förhoppningsvis kan det bli fler projekt med stöd från länsstyrelsen, för än finns det en del att göra på de charmiga små stugorna som ramar in prästgården.

Det låg en vacker dimma runt prästgården när Kalle Anderberg kom hit för att inspektera i fredags.

Det låg en vacker dimma runt prästgården när Kalle Anderberg kom hit för att inspektera i fredags.

Det är alltid roligt att lyssna på Kalle som brinner för byggnadsvård.  Ibland leder han kurser i ämnet och kanske kan han och Sörmlands Museum hålla kurs här nästa sommar, i hur man byter ut delar av stockar till exempel.
Vi konstaterade att fåglarna redan hunnit äta upp en del fönstershit. Linolja och krita är tydligen något de gillar. För er som inte redan läst det så är fönsterna målade med vit linolja blandat med olika mängd grön umbra. Det mörkare grå är tänkt att förnimma känslan av blyinfattade fönster, vilket stugorna hade från början.

Vi konstaterade att fåglarna redan hunnit äta upp en del fönstershit. Linolja och krita är tydligen något de gillar. För er som inte redan läst det så är fönsterna målade med vit linolja blandat med olika mängd grön umbra. Det mörkare grå är tänkt att förnimma känslan av blyinfattade fönster, vilket stugorna hade från början.

Roslagsolja med kimrök på dörrarna till magasinen och vedboden fick väl godkänt. Och visst blev det fint!

Roslagsolja med kimrök på dörrarna till magasinen och vedboden fick väl godkänt. Och visst blev det fint!

Bagarstugans dörr var tidigare svart, men fick väl godkänt som målad i gulockra. Inne i stugan finns en enorm ugn där kyrkan brukade baka julbröd innan jag köpte prästgården. Det vore roligt att renovera och använda den igen.  För er som inte redan läst det så är fönsterna målade med vit linolja blandat med olika mängd grön umbra. Det mörkare grå är tänkt att förnimma känslan av blyinfattade fönster, vilket stugorna hade från början.
Den övre bilden är tagen innan jag flyttade in för två år sedan. Den nedre tog jag igår. Vilken skillnad!

Den övre bilden är tagen innan jag flyttade till prästgården. Den nedre tog jag  på eftermiddagen igår. Vilken skillnad!

Det finns massor att göra på stugornas insida, men även på utsidan. Den vita elkabeln är till exempel inte så passande.  För er som inte redan läst det så har jag målat fönsterna i vit linolja blandat med olika mängt grön umbra. Det mörkare grå är tänkt att förnimma känslan av blyinfattade fönster, vilket stugorna hade från början.

Det finns massor att göra på stugornas insida, men även på utsidan. Den vita elkabeln är till exempel inte så passande.

På ett par ställen sitter det lampor från 50-talet. De kanske har sin charm, men nej, de ska så småningom bort och ersättas med något som stämmer bättre in.
Idag är det kallt och soligt och det pågår skrapning och borstning av staketet framför prästgården.

Idag är det kallt och soligt och det pågår skrapning och borstning av staketet framför prästgården.

Egentligen vill jag byta ut det mossiga staketet till ett lite snyggare och ”äldre” staket, men Rom byggdes inte på en dag och lite rödfärg ska nog göra att jag kan leva med det ett tag till. Staketpinnarna byttes ut på 80-talet och blev tyvärr aldrig målade. Nu ska det bli ändring på det!

Egentligen vill jag byta ut det mossiga staketet till ett lite snyggare och ”äldre” staket, men Rom byggdes inte på en dag och lite rödfärg ska nog göra att jag kan leva med det ett tag till. Staketpinnarna byttes ut på 80-talet och blev tyvärr aldrig målade. Nu ska det bli ändring på det!

 

LOADING..