Himlen är blå och solen värmer medan en trivsam doft av tjära sprider sig runt prästgården. Jag har stått på trappan och blandat till egen roslagsmahogny som nu målaren Christer penslar in bodarnas dörrar med. Jag passade på att njuta av solen och gå en liten tur med kameran i trädgården innan jag måste börja förberedelserna inför helgen födelsedagskalas.

Vilken helt underbar septemberdag!

Roslagsolja är en blandning av lika delar tjära, linolja och terpentin (jag har dock använt lacknafta istället för terpentin). Jag blandade 5 dl av vardera och vispade ner två stora skedar av pigmentet kimrök för att få oljan svart.

Roslagsolja är en blandning av lika delar tjära, linolja och terpentin. Jag blandade 5 dl av vardera och vispade ner två stora teskedar av kimrökspigment för att få oljan svart.

De gamla dörrarna suger, säger Christer.  Det är inte så konstigt att de gör då det säkert är över femtio år sedan de oljades in sist. Troligen var det just tjära med svart pigment som använts, då det var vanligt förr. Att måla med ren tjära är väldigt trögt, men roslagsoljan är perfekt. Och så vackert det blir!
Jag har inte ägnat så mycket tid i mina rabatter på sista tiden, men det har skött sig själv ganska så bra. Här syns en fylld variant av rosenskära med mörka dahlior bakom.

Jag har inte ägnat så mycket tid i mina rabatter på sista tiden, men det har skött sig själv ganska så bra. Här syns en fylld variant av rosenskära med mörka dahlior bakom.

Vackert höstgula dahlior blommar förfullt och är perfekta som snittblommor.

Vackert höstgula dahlior blommar förfullt och är perfekta som snittblommor.

Lejongapen är också tacksamma att ha i rabatten och att plocka in. Det är den enda blomman som jag förkultiverar.  Den går att så direkt på land men risken är stor att den blir bort blir bortrensad.
Lökarna till de här fina doftliljorna fick jag i present och stoppade ner i en kruka då de inte kan övervintra ute.

Lökarna till de här fina doftliljorna fick jag i present och stoppade ner i en kruka då de inte kan övervintra ute.

De ljuvliga luktärtorna blommar och trivs och brukar fortsätta att göra så långt in på senhösten.

De ljuvliga luktärtorna blommar och trivs och brukar fortsätta att göra så långt in på senhösten.

Tomater och vindruvor mognar intill varandra i min lilla zengarden.
Bindsalladen är den enda salladen som inte slagit ut i blom och den går fortfarande att äta, även om den är aningen besk.

Bindsalladen är den enda salladen som inte slagit ut i blom och den går fortfarande att äta, även om den är aningen besk.

Jag sådde ringblommor tillsammans med grönkålen för att jag lästa att blommorna skulle skrämma bort kålfjärilen.  Bevisligen har det inte fungerat speciellt bra.

Det är inte bara jag som tycker att grönkål är bra mat. Jag sådde ringblommor tillsammans med kålen för att jag lästa att blommorna skulle skrämma bort kålfjärilen. Som synes har det inte fungerat speciellt bra.

Några tappra digitalis i rosenrabatten är inne på sin andra blomning.

 

Mest nöjd och tacksam är jag ändå över rosorna, som fortsätter att blomma och är fulla av knoppar, trots att jag ignorerat dem ett tag nu.

Mest nöjd och tacksam är jag ändå över rosorna, som fortsätter att blomma och är fulla av knoppar, trots att jag ignorerat dem ett tag nu. September har verkligen börjat bra!

 

LOADING..