Ny vecka och ny månad, och inte vilken månad som helst. September är en av mina favoritmånader och jag hoppas att den ska bli minst lika underbart fin som den brukar vara. Det är så härligt med trädgården full med äpplen och päron och jag längtar efter att ge mig ut i skogen och plocka svamp.

På prästgården är det slutspurten på renoveringen av småstugornas fönster och snart är det bara dörrar vindskivor kvar att måla. Sen är det husens insidor såklart, men det kan få ta lite mer tid.  

Hoppas ni läsare får en fin start på härliga september! 

Christer oljar in dörren på kuskbostaden med linolja blandat med 40 % lacknafta innan den ska målas. Dörren hade tidigare en tråkig massonitskiva på framsidan och vi hade tänkt ersätta skivan med pärlspont i fiskbensmönster. Men när vi tog bort skivan hittade vi så fina gamla brädor under att vi beslutat att inte ha någon panel. Jag hoppas nu att länsantikvariet godkänner beslutet.

Christer oljar in dörren på kuskbostaden med linolja blandat med 40 % lacknafta innan den ska målas. Dörren hade tidigare en tråkig massonitskiva på framsidan och vi hade tänkt ersätta skivan med pärlspont i fiskbensmönster. Men när vi tog bort skivan hittade vi så fina gamla brädor under att vi beslutat att inte ha någon panel. Jag hoppas nu att länsantikvariet godkänner beslutet.

Ibland kommer det en regnskur och då passar Christer på att skapa taket inne i arrendatorbostaden. Ett ganska dammigt jobb!
Inne i stugorna finns det onekligen en hel del att gör. Sist de användes var under andra värdskriget då röda korset höll till här. Förband ligger fortfarande kvar i lådor och på vinden står det en cykelbår.

Inne i stugorna finns det onekligen en hel del att gör. Sist de användes var under andra världskriget då röda korset höll till här. Förband ligger fortfarande kvar i lådor och på vinden står det en cykelbår.

Min kära pappa ligger inte på latsidan bara för att han är pensionär. Han gick en fönsterrenoverarkurs och har nu omsorgsfullt fått ordning på samtliga (19 stycken) fönster på mina gamla k-märkta stugor.  Jag är så stolt över honom!

Min kära pappa ligger inte på latsidan bara för att han är pensionär. Han gick en fönsterrenoverarkurs och har nu omsorgsfullt fått ordning på samtliga (19 stycken) fönster på mina gamla k-märkta stugor. Jag är så stolt över honom!

Hemma hos mig går sällan en dag utan att juicemaskinen åker fram och det är perfekt nu när det är bara att gå ut och hämta frukten i trädgården! De gamla päronträden är  dock så höga att det skulle behövas en mindre skylift för att plocka direkt från trädet så jag får nöja mig med fallfrukt, vilket går alldeles utmärkt.
De här alldeles runda päronen är väldigt söta och saftiga och det går bara åt några stycken för att trolla bort den mindre angenäma smaken av till exempel grönkol.

De här alldeles runda päronen är väldigt söta och saftiga och det går bara åt några stycken för att trolla bort den mindre angenäma smaken av till exempel grönkål.

Här provsmakart pappa en blandning av päron, grönkål, mynta och citron. Riktigt gott, tycket han.

Här provsmakart pappa en blandning av päron, grönkål, mynta och citron. Riktigt gott, tycket han.

Jag och Lovisa plockar björnbär och bunkrar i frysen, där det redan ligger styckfrysta vita och röda vinbär. Perfekt till frukostyoghurten!
Ni som följt mig minns kanske att jag lät såga av toppen på en mindre fin lönn i våras.

Ni som följt mig minns kanske att jag lät såga av toppen på en mindre fin lönn i våras.

Så här ser lönnen ut i dag. Förhoppningsvis kommer den inte att drabbas av röta i snittet utan fortsätta att växa och frodas. I rabatten under algaven blommar lavendel.

Så här ser lönnen ut i dag. Förhoppningsvis kommer den inte att drabbas av röta i sågsnitten utan fortsätta att växa och frodas. I rabatten under algaven blommar lavendel. Trädgården börjar äntligen återhämta sig efter sommarens torka (och mitt vattnande med saltvatten!! ) men mer om det i ett annat inlägg).

 

LOADING..