I helgen var det Nationaldagstävlingarna på Strömsholm och min väninna Carina Edwards och jag var där och njöt av miljön och av hästarna. Solen sken för det mesta, men då och då kom en störtskur och vi passade på att fly in i det vackra slottet som visade sig vara väl värt att besöka.

Det pågick både fälttävlan, hopp och dressyr under Nationaldagarna. Själv är jag mest intresserad av dressyren, men måste erkänna att fälttävlan ser så kul ut!

Det pågick både fälttävlan, hopp och dressyr under Nationaldagarna. Själv är jag mest intresserad av dressyren, men måste erkänna att fälttävlan ser så kul ut!

Parken runt Strömsholm är lummig med mängder av gamla ekar och vilda blommor.
Jag har alltid tyckt att Strömsholm är ett mycket vackert, symetriskt och lagom stort slott. Här syns det från den sida som vetter mot parken och tävlingsbanorna. Slottet ritades år 1669 av Nicodemus Tessin den äldre och i samband med det revs det stenhus som Gustav Vasa låtit bygga på platsen.

Jag har alltid tyckt att Strömsholm är ett mycket vackert, symetriskt och lagom stort slott. Här syns det från den sida som vetter mot parken och tävlingsbanorna. Slottet ritades år 1669 av Nicodemus Tessin den äldre och i samband med det revs det stenhus som Gustav Vasa låtit bygga på platsen.

När vädret blev för vått passade vi på att besöka slottet som jag tidigare bara sett från utsidan. Där fanns imponerande stora och luftiga rum och allt restaurerat efter konstens alla regler. På väggarna hängde många hästmotiv, vilket känns naturligt då Strömsholm redan på 1600-talet bedrev stuteri. Senare kom även svenska arméns ridskola att hålla till här.

När vädret blev för vått passade vi på att besöka slottet som jag tidigare bara sett från utsidan. Där fanns imponerande stora och luftiga rum och allt restaurerat efter konstens alla regler. På väggarna hängde många hästmotiv, vilket känns naturligt då Strömsholm redan på 1600-talet bedrev stuteri.

Jag blev imponerad av den handtryckta och delvis handmålade tapet som satt på väggarna i flera rum. Tapeten är gjort år 1995 av Handpappersbruket i Stockholm och de har använt samma metod som man gjorde på 1700-talet.
Här syns den blekta och slitna orginaltapeten från 1770-talet. Den svenska arméns ridskola höll till på slottet från 1868 och hundra år framåt, så det är egentligen ett under att det finns någon tapet kvar över huvud taget. j kom även svenska arméns ridskola att hålla till här.

Här syns den blekta och slitna orginaltapeten från 1770-talet. Den svenska arméns ridskola höll till på slottet från 1868 och hundra år framåt, så det är egentligen ett under att det finns någon tapet kvar över huvud taget.

Längst upp på slottet ligger ett kapell vars orgel som byggdes år 1742 fortfarande går att spela på.

Längst upp på slottet ligger ett fint kapell vars orgel som byggdes år 1742 fortfarande går att spela på.

Vi avslutade med att besöka det Vita ridhuset som är det äldsta ridhuset på Strömsholm.
Ridhuset är ritat av fortifikationsingenjören Kleen år 1851 och det vackra taket ser ut som en upp och nervänd båt.

Ridhuset är ritat av fortifikationsingenjören Kleen år 1851 och det vackra taket påminner om en upp och nervänd båt.

Så här vackra detaljer ser man inte i moderna ridhus.

Så här vackra detaljer ser man inte i moderna ridhus.

 

LOADING..