Att leva hälsosamt kan säker bidra till ett bättre motstånd vad det gäller förkylningar och en hel del annat, men när det gäller magsjuka verkar inget hjälpa. Är man smittad så är man. Nu i helgen var det min tur och jag har varit mer eller mindre däckad i några dagar – inte roligt!

Tyvärr har jag förstås missat en hel del roligheter i helgen, bland annat SM i dressyr på Ericsberg, men jag har tröstat mig med melodifestivalen på TV och med att vädret varit riktigt trist.

Min mamma fråga om det kanske var något ogräs från trädgården jag ätit och som gjort mig sjuk. Trots frågan vågade hon dock smaka en grön smoothies på kirskål och konstaterade att den faktiskt var god.

I morgon ska jag vara igång igen och då börjar planeringen för att måla fönster, dörrar och vindskivor på k-märkta stugorna som en gång på tiden var en gåva från fru Celsing på Biby.  Det känns extra roligt då den glada pensionär som ska utföra arbete är min alldeles egen pappa som gått en fönsterrenoverarkurs. Det ska bli så trevligt att få ha pappa extra mycket här på prästgården och så kul att få husen fina!

När jag väl kom på benen så gjorde jag en underbar buljong på kyckling, vitlök, ingefära och libsticka, timjan, persilja och salvia direkt från trädgården. En alldeles lagom häxbrygd efter magsjuka.

När jag väl kom på benen så gjorde jag en underbar buljong på kyckling, vitlök, ingefära och libsticka, timjan, persilja och salvia direkt från trädgården. En alldeles lagom häxbrygd efter magsjuka.

I veckan fick jag till min glädje besked från Länsrätten att de till viss del kommer att bidra till renoveringen av mina K-märkat stugor och förhoppningsvis kan arbete börja redan nästa vecka.
Antikvarie Kalle Anderberg från Sörmlands museum var här på besök i veckan och tittade på stugorna och dokumenterade vad som behöver göras. Kalle har ett brinnande intresse för gamla byggnader och blev extra förtjust i pannelen på bagarstugan som han förklarade hade väldigt fina mustaschkvistar. Han förklarade att dessa” mustascher” är ett tecken på att brädan är tagen från stockens mitt.

Antikvarie Kalle Anderberg från Sörmlands museum var här på besök i veckan och tittade på stugorna och dokumenterade vad som behöver göras. Kalle har ett brinnande intresse för gamla byggnader och blev extra förtjust i pannelen på bagarstugan som han förklarade hade väldigt fina mustaschkvistar. ”Mustascherna” är ett tecken på att brädorna är tagna från stockens mitt.

På en av stugorna hänger denna gamla skylt i gjutjärn. Där står att Fru F.G Celsing (på Biby) givit stugorna till prästgården år 1829. Det är lätt att tolka det som att stugorna skulle ha flyttats hit vid det tillfället, men så var det inte. Husen har stått här sedan 1700-talet, eller möjligen tidigare, och hela tiden ägts av Biby (som för den delen också skänkte marken prästgården står på till kyrkan). Att ge husen i gåva var ett sätt för Biby att slippa stå för underhållet av byggnaderna.

Stugorna ger prästgården en  för sörmland unik gårdsbild och är därför av kulturhistoriskt värde. På en av stugorna hänger denna gamla skylt i gjutjärn. Där står att Fru F.G Celsing (på Biby) givit stugorna till prästgården år 1829. Det är lätt att tolka det som att stugorna skulle ha flyttats hit vid det tillfället, men så var det inte. Husen byggdes på prästgården på 1700-talet (eller möjligen tidigare) men har hela tiden ägts av Biby . Att ge husen i gåva var ett sätt för Biby att slippa stå för underhållet av byggnaderna.

 

LOADING..