Idag är Lovisa är hemma med en anings feber och jag passar på att få lite kontorsarbete gjort. Äntligen har jag fyllt i bidragsansökan till Länsstyrelsen för de k-märkta 1700-talsstugor som så charmigt ramar in huvudhuset på prästgården.  Förra sommaren blev de alla målade med äkta Falu rödfärg och nu är det dags att ta tag i fönster och dörrar.

Det är inte lätt att få ekonomiskt stöd för sina byggnader, även om de anses ha ett kulturhistoriskt värde. Många vill ha del av kakan och det finns gott om k-märkta byggnader i Södermanland. Men det är i alla fall värt ett försök!

Dessa små 1700-talsstugor har inte blivit vidrörda på massor av år, förrän i somras, då det blev vacker målade i äkta Falu rödfärg.  Till vänster syns Kuskbostaden, i mitten bagarstugan (som har en gigantisk ugn) och sist arrendatorbostaden. Nu är det dags att måla dess fönster och dörrar.

Dessa små 1700-talsstugor har inte blivit vidrörda på massor av år, förrän i somras, då det blev vacker målade i äkta Falu rödfärg. Till vänster syns kuskbostaden, i mitten bagarstugan (som har en gigantisk ugn) och sist arrendatorbostaden. Nu är det dags att måla alla fönster och dörrar.

Här ser vi prästens gamla magasin, vagnslider och matbod.  Och så syns en mängd blommande dahlior i rabatten. Dahliornas rotknölar ligger just och väntar på sommar nere matkällaren.
Det var länge sedan husen blev målade och timret sög verkligen åt sig färgen. Minst 250 liter gick det åt! Äskar dock slamfärg. Flagar aldrig, åldras snyggt och det är bara att sopa av innan ommålning.

Det var länge sedan husen blev målade och timret sög verkligen åt sig färgen. Minst 250 liter gick det åt! Äskar dock slamfärg. Flagar aldrig, åldras snyggt och det är bara att sopa av innan ommålning.

Här är det sommarnatt och kuskens bostad sticker upp bakom ett hav av blommande kers. Två klarblå irisar lyser mitt i allt det vita. Tänk, snart är det sommar igen!

Här är det sommarnatt och kuskens bostad sticker upp bakom ett hav av blommande kers. Två klarblå irisar lyser mitt i allt det vita. Tänk, snart är det sommar igen!

 

LOADING..