I veckan har mitt fokus legat på att hitta nya vackra hem att fotografera till Gods & Gårdar. Jag har även tänkt utöka min repertoar med att hitta lämpliga object till tidningen Gård & Torp som är mer inriktat på byggnadsvård, vilket är det som egentligen ligger mig närmast hjärtat, så det känns roligt.
Har du tips på ställen som du tror jag skulle gilla så tar jag tacksamt emot dem på tina.klingspor@gmail.com. Tack på förhand!

Och missa inte att följa min nya blogg!

I veckan var jag hemma hos grannen Oona Lagercrantz på Österby gård. Att säga granne är kanske att överdriva, men när det bara tar en kvart med bil så räknas det nästan som granne när man bor på landet. Hur som helst supertrevligt att vi har hittat varandra, och på så nära håll!

Isen knakade och sjöng, men det hindrade inte två skridskoåkare från att åka förbi och säga hej.

Även om solen sken var det kallt i luften och det var skönt att komma in i värmen. Oona bjöd på en härlig grönkålssallad med fetaost, nötter och dadlar. Nyttigt och supergott!

Oona och hennes man är rätt nyinflyttade och är inte helt färdiga med att inreda sitt vackra hem. Efter lunchen gick runt och funderade på olika lösningar och tittade även på den superfint inredda flygeln. Oona är yogainstruktör och har just börjat arrangerar yoga-clinics, som resor och i sitt hem och nästa tillfälle är helgen den 5-7 april. Är du nyfiken kontakta gärna Oona på oonasl@outlook.com.

 

Hemma på prästgården är det stallet och hästarna som gäller på eftermiddagarna. Lovisa har haft en fullspäckad vecka då hon ridit tre hästar varje dag efter skolan. En dröm som gått i uppfyllelse för henne, vilket känns så fint!

I morgon bär det av mot Lundsbergs Internatskola, där Lovisas storebror Adrian numera håller hus. Det är Kulturdagarna med bland annat teater och middag och föräldrarna ska vara utklädda.  Temat är rock och jag har full koll på min utstyrsel. Jag kommer skriva mer om Adrians flytt till Lundsberg snart och vem vet, kanske kommer det en bild från maskerade också. Tills dess – ha det så fint!

Kommentera inlägget

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

Information om hur vi använder dina personuppgifter och om dina rättigheter finns på vår hemsida

LOADING..

I den charmiga lilla stallbyggnaden från 1920 hade det troligen inte stått hästar sedan prästen slutade åka droska mellan Gillberga och Lista kyrka.  En övergiven snickarbod och verkstad var vad som fanns bakom de nötta dörrarna, men nu har äntligen stallet kommit till sin rätta igen.

DSC_0011-2

Falu rödfärg, vita knutar och dörrar målade i kromoxidgrön linoljefärg. Det blev väldigt fint och helt rätt för en byggnad från 20-talet. När jag köpte prästgården hade rödfärgen mörknat och dörrarna bleknat till nästan gult, men i sprickor och på kanten fans fragment av knallgrön färg. Inuti syntes var det tidigare stått spiltor men inredningen var borttagen, golvet ojämnt och en vägg av vackert sliten pärlspont delade utrymmet i två.

Jag rev mellanvägen och även om det redan var relativt högt i tak så tog jag bort det gamla golvet och lät gjuta ett nytt cirka tio cm längre. Jag är rätt lång och Lovisa kommer bli ännu längre, så här måste det få plats stora hästar så småningom. Stallgången fick räfflor gjorda med en kvast innan murbruket stelnade, så att hästarna inte ska halka.

Jag valde att låta de rustika väggarna av stående timmer förbli synliga och använde rivmaterialet från mellanväggen till att klä in den nya sadelkammaren.  Enkla och rejäla boxarna från Hippoboxen installerades och betsades i samma ton som de gamla väggarna. Eftersom stallet är litet ville jag inte ha boxar med dörrar och galler som går hela vägen upp. Dessutom är det trevligt att hästarna kan ha huvudet över kanten. En dörr sågades upp från sadelkammaren och ut mot det blivande foderrummet. Av den ena dubbeldörren gjordes en isolerad vägg med två fönster. Fönsterna är gamla och bubbliga och har en gång på tiden suttit på stora huset.

Se gärna fler bilder på min nya blogg här!

DSC_0959

Den nya sadelkammaren fick uppvärmning, diskbänk med varmvatten och så många sadelhängare som det bara fick plats. Varmvattnet går även ut i en kran i stallgången. Jag kommer uppdatera med fler bilder från sadelkammaren och foderrummet snart.

DSC_0975

Stallet ska bara användas vid hantering och hästarna ska gå på lösdrift, något som de verkar mår bra av och som passar mig perfekt, eftersom jag inte tycker om att vara låst med en massa tider att passa.

DSC_0102

Sedan november har vi hästar i stallet och allt flyter på jättebra. Hästarna trivs  ute och går knappt in i ligghallen och vi har inte behövt mocka en enda gång. Utfodring med storbal och slowfeednät placerat en bra bit bort och vatten i termobar intill stallet – smidigare än så kan det knappast bli. Nästa månad får vi hit en ny ponny vars ägare hittade oss via Hästlycka, en jättebra annonssida för allt som har med hästar att göra.

DSC_0028

Jag är så nöjd med den lilla stallbyggnaden och med hur smidigt det hela fungerar. Största nöjet är ändå att se hur glad Lovisa är över att ha hästar här hemma.  I andra änden av stallbyggnaden syns hönsgården där hedemorahönsen äntligen börjat värpa efter ett vinterupphåll och längre fram syns en av prästgårdens kulturminnesmärkta 1700-talshus.

DSC_0029

Vill du se mer av prästgården och dess charmiga 1700-talsstugor så klicka gärna här! 

 

Kommentera inlägget

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

Information om hur vi använder dina personuppgifter och om dina rättigheter finns på vår hemsida

LOADING..

Rocca de Giorgi är ett litet samhälle i provinsen Pavia, strax utanför Milano. Här ligger Villa Fornace, en neoklassisk herrgårdsbyggnad på 3500 kvadratmeter som uppfördes 1674 på grunden av en tegelugn.

DSC_0489-2

I villan bor makarna Lavinia och Carlo Giorgi de Vistarino, medan dottern Ottavia och hennes make Guido Vivarelli Colonna och deras två barn bor strax intill. Jag hade glädjen att fotografera hemmet för Gods & Gårdar och här kommer ett antal bilder som inte kom med i tidningen.

Villans  entré leder direkt in i husets Salone d’Onore, en imponerande sal med dubbel takhöjd och mängder av vackra detaljer och objekt. Husets butler serverar bubbel ur en flaska med etiketten ”1865” , året då Conte Vistarino producerade sin första flaska Spumante, framtagen enligt klassisk champagne-metod. Greve Carlo Rocca di Vistarino var på mitten av 1800-talet först i Italien med att plantera vinstockar av sorten Pino Noir och under många år kallades huset för ”Maison de champagne italien”.

DSC_0040

I dag är det Ottavia Rocca di Vistarino som för arvet vidare. Tidigare tillverkade familjen vin som framför allt såldes på bulk innan det tappades på flaska på annat håll. Ottavia tog sig an att producera och sätta etikett på egna flaskor och idag kan hon stoltsera med flera prisbelönta varianter. Förhoppningsvis kommer vinet snart säljas även i Sverige.

DSC_0020-3

Carina och jag fokuserar på kameran via paddan. Salongens väggar är sedan tidigt 1900-tal klädda i ljusblå sidentyg med guldbroderat mönster. Bland de många miniatyrerna ovanför soffan finns ett sällsynt porträtt av kungen av Rom, son till Napoleon Bonaparte och Marie Louise av Österrike.

Det är alltid speciellt att komma till ett hem där unika och mycket gamla föremål har vardagsstatus. Familjen ser inget märkvärdigt i att matsalens väggar är klädda med Aubusson 1500-tals textiltapeter, takkronan är en munblåst muranolampa från 1700-talet, silverterrinen tillhör en uppsättning som familjen fått i gåva av Hertigen av Edinburgh och de franska stolarna är en gåva till familjen från ”Casa Savoia” och den italienska kungafamiljen, som ett litet exempel.

DSC_0444

 

Sovrummet med unik möbelgrupp i empir, är ett av många gästrum på övre våningen. På nedre våningen finns ett vackert biljardrum med ett underbart parkettgolv.

Se gärna fler bilder på min nya blogg!

DSC_0558

Solen går ner över Rocca di Giorgio och Greve Carlo Rocca di Vistarino tar sin gamla hund på en promenad runt huset.

 

DSC_0941

Jag hoppas ni läste och tyckte om artikeln i Gods & Gårdar. Vill du läsa om den härliga jaktresan då jag först såg Villa Fornace och träffade Ottavia så klicka gärna här! Vill du besöka Villa Fornace och prova Conte Vistarinos vin, eller kanske boka en av deras fina fågeljakter, så går gärna in på deras hemsida här.

Kommentera inlägget

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

Information om hur vi använder dina personuppgifter och om dina rättigheter finns på vår hemsida

LOADING..