Solen sken och värmde, men samtidigt blåste det kallt och dagen var som gjord för att njutas genom ett bilfönster. Färden gick längst slingrande vägar, över kulliga fält och förbi glittrande sjöar, med målet att besöka ett slott och ett säteri.

En av de många vackra byggnader som jag passerade.

Vägen gick genom Näshulta, Himlinge, Flen, Bettna och vidare mot Nyköping och det var en njutning att se några av  Södermanlands vackraste trakter segla förbi utanför fönstret. Förbi passerade ett antal fina gårdar, både stora och små, och allt som oftast såg jag ställen där det syntes att byggnadsvård hör till det stora intresset. Så inspirerande!

Första stopp var Ökna slott där jag träffade paret Fröberg som gav mig en intressant visning. Slottet har stått obebott sedan 80-talet och det är alltid lite extra spännande att besöka slumrande byggnader. Men nu är slottet på gång att bli återupplivat igen och familjen Fröberg har påbörjat renoveringen av en våning på nedre plan. Här kanske det kan bli ett fint reportage framöver.

Öknas flygel och mur som byggdes på 1700-talet.

Sen bar det vidare mot Nyköping och Oppeby säteri. Längs vägen passerade jag Floda kyrka, som pekade som en raket mot himlen. Kyrkan är en av Sveriges största landsortskyrkor, med interiöra målningar från 1400-talsmålningar av Albertus Pictor och det Kaggska gravkortet som syns på gaveln har stuckaturer av Carlo Carove, som även utförde dekorationer på Drottningholms slott.

Jag blev nyfiken och stannade till vid en liten charmig gård som såg alldeles nyrestaurerad ut. Jag knackade på och blev jag inbjuden på både husesyn och nybakade bullar av Emma och Markus Rosenbaum . Vilken tur jag har!

Stället visade sig heta Eneby Gård och vara en gammal prästgård vars nuvarande huvudbyggnad är från 1762, med ett portalhus från 1733. Markus har sadlat om från att vara kock och restaurangägare till att ägna sig heltid åt att renovera och restaurera Eneby. Arbetarbostaden är färdig och går att hyra. Läs gärna mer om det här. Utsidan och köket i huvudbyggnaden är färdigt och nu ska resten av huset få sig en total makeover enligt konstens alla byggnadsvårdsregler.  Det ska bli spännande att följa!

Oppeby säteri har en huvudbyggnad uppfördes på 1600-talet.  Ägaren Mikael Gripenstedt visade mig runt och berättade om godset historia, och kanske kommer det bli ett fint reportage här framöver.

IMG_8761

Dagen avslutades med ett besök och tidig middag i fina Nyköping. Sen fortsatte vägen hem genom några av  Sörmlands vackraste trakter. Vilken trevlig dag!

Se gärna mer på min nya blogg här!

 

Kommentera inlägget

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

Genom att klicka på "Skicka kommentar" bekräftar jag att jag har tagit del av Bonnier News personuppgiftspolicy.

LOADING..

 

I veckan har mitt fokus legat på att hitta nya vackra hem att fotografera till Gods & Gårdar. Jag har även tänkt utöka min repertoar med att hitta lämpliga object till tidningen Gård & Torp som är mer inriktat på byggnadsvård, vilket är det som egentligen ligger mig närmast hjärtat, så det känns roligt.
Har du tips på ställen som du tror jag skulle gilla så tar jag tacksamt emot dem på tina.klingspor@gmail.com. Tack på förhand!

Och missa inte att följa min nya blogg!

I veckan var jag hemma hos grannen Oona Lagercrantz på Österby gård. Att säga granne är kanske att överdriva, men när det bara tar en kvart med bil så räknas det nästan som granne när man bor på landet. Hur som helst supertrevligt att vi har hittat varandra, och på så nära håll!

Isen knakade och sjöng, men det hindrade inte två skridskoåkare från att åka förbi och säga hej.

Även om solen sken var det kallt i luften och det var skönt att komma in i värmen. Oona bjöd på en härlig grönkålssallad med fetaost, nötter och dadlar. Nyttigt och supergott!

Oona och hennes man är rätt nyinflyttade och är inte helt färdiga med att inreda sitt vackra hem. Efter lunchen gick runt och funderade på olika lösningar och tittade även på den superfint inredda flygeln. Oona är yogainstruktör och har just börjat arrangerar yoga-clinics, som resor och i sitt hem och nästa tillfälle är helgen den 5-7 april. Är du nyfiken kontakta gärna Oona på oonasl@outlook.com.

 

Hemma på prästgården är det stallet och hästarna som gäller på eftermiddagarna. Lovisa har haft en fullspäckad vecka då hon ridit tre hästar varje dag efter skolan. En dröm som gått i uppfyllelse för henne, vilket känns så fint!

I morgon bär det av mot Lundsbergs Internatskola, där Lovisas storebror Adrian numera håller hus. Det är Kulturdagarna med bland annat teater och middag och föräldrarna ska vara utklädda.  Temat är rock och jag har full koll på min utstyrsel. Jag kommer skriva mer om Adrians flytt till Lundsberg snart och vem vet, kanske kommer det en bild från maskerade också. Tills dess – ha det så fint!

Kommentera inlägget

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

Genom att klicka på "Skicka kommentar" bekräftar jag att jag har tagit del av Bonnier News personuppgiftspolicy.

LOADING..

I den charmiga lilla stallbyggnaden från 1920 hade det troligen inte stått hästar sedan prästen slutade åka droska mellan Gillberga och Lista kyrka.  En övergiven snickarbod och verkstad var vad som fanns bakom de nötta dörrarna, men nu har äntligen stallet kommit till sin rätta igen.

DSC_0011-2

Falu rödfärg, vita knutar och dörrar målade i kromoxidgrön linoljefärg. Det blev väldigt fint och helt rätt för en byggnad från 20-talet. När jag köpte prästgården hade rödfärgen mörknat och dörrarna bleknat till nästan gult, men i sprickor och på kanten fans fragment av knallgrön färg. Inuti syntes var det tidigare stått spiltor men inredningen var borttagen, golvet ojämnt och en vägg av vackert sliten pärlspont delade utrymmet i två.

Jag rev mellanvägen och även om det redan var relativt högt i tak så tog jag bort det gamla golvet och lät gjuta ett nytt cirka tio cm längre. Jag är rätt lång och Lovisa kommer bli ännu längre, så här måste det få plats stora hästar så småningom. Stallgången fick räfflor gjorda med en kvast innan murbruket stelnade, så att hästarna inte ska halka.

Jag valde att låta de rustika väggarna av stående timmer förbli synliga och använde rivmaterialet från mellanväggen till att klä in den nya sadelkammaren.  Enkla och rejäla boxarna från Hippoboxen installerades och betsades i samma ton som de gamla väggarna. Eftersom stallet är litet ville jag inte ha boxar med dörrar och galler som går hela vägen upp. Dessutom är det trevligt att hästarna kan ha huvudet över kanten. En dörr sågades upp från sadelkammaren och ut mot det blivande foderrummet. Av den ena dubbeldörren gjordes en isolerad vägg med två fönster. Fönsterna är gamla och bubbliga och har en gång på tiden suttit på stora huset.

Se gärna fler bilder på min nya blogg här!

DSC_0959

Den nya sadelkammaren fick uppvärmning, diskbänk med varmvatten och så många sadelhängare som det bara fick plats. Varmvattnet går även ut i en kran i stallgången. Jag kommer uppdatera med fler bilder från sadelkammaren och foderrummet snart.

DSC_0975

Stallet ska bara användas vid hantering och hästarna ska gå på lösdrift, något som de verkar mår bra av och som passar mig perfekt, eftersom jag inte tycker om att vara låst med en massa tider att passa.

DSC_0102

Sedan november har vi hästar i stallet och allt flyter på jättebra. Hästarna trivs  ute och går knappt in i ligghallen och vi har inte behövt mocka en enda gång. Utfodring med storbal och slowfeednät placerat en bra bit bort och vatten i termobar intill stallet – smidigare än så kan det knappast bli. Nästa månad får vi hit en ny ponny vars ägare hittade oss via Hästlycka, en jättebra annonssida för allt som har med hästar att göra.

DSC_0028

Jag är så nöjd med den lilla stallbyggnaden och med hur smidigt det hela fungerar. Största nöjet är ändå att se hur glad Lovisa är över att ha hästar här hemma.  I andra änden av stallbyggnaden syns hönsgården där hedemorahönsen äntligen börjat värpa efter ett vinterupphåll och längre fram syns en av prästgårdens kulturminnesmärkta 1700-talshus.

DSC_0029

Vill du se mer av prästgården och dess charmiga 1700-talsstugor så klicka gärna här! 

 

LOADING..